Změna finančního rámce odblokuje peníze pro Českou republiku

Čtvrtek 16. 4. 2015,

V Evropském parlamentu jsem zvedla ruku pro změnu víceletého finančního rámce (VFR) na období 2014-2020. Změna byla nutná pro to, aby státy čerpající ze strukturálních fondů, které nestihly do konce roku 2014 uzavřít schvalovací proces u svých operačních programů, nepřišly o prostředky z rozpočtu EU vyčleněné právě na tento rok.

Zdroj: bbj.hu

Zdroj: bbj.hu

Díky změně VFR tak dojde k převedení těchto tzv. nevyužitých závazků v rozpočtu 2014 do roku 2015. Z této změny, která musí nastat do 1. 5. 2015, má výrazný užitek i ČR, která do konce roku 2014 neměla schválený ani jeden operační program, a tak by bez této změny přišla o celou sumu ze strukturálních fondů přidělenou pro rok 2014, tj. cca o 80 mld. korun.

V současné době je v případě ČR připraveno ke schválení již pět operačních programů. Provedením revize, kterou považuji za nezbytnou technickou změnu, bude možné konečně spustit čerpání z těchto programů.

Již nyní je spuštění čerpání fondů politiky soudržnosti v České republice opožděno. Úměrně k tomuto opoždění roste riziko nedočerpání prostředků politiky soudržnosti v celém období 2014-2020 a neuskutečnění projektů klíčových pro hospodářský růst a rozvoj České republiky z čistě časových důvodů. Bylo proto nutné, aby byla rozpočtová revize schválena bez zbytečných prodlev a aby se celá věc nezpolitizovala, k čemuž naštěstí nedošlo.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign