Evropský parlament uzavřel nominace filmové ceny LUX

Úterý 21. 4. 2015,

Evropský parlament na konci roku již podeváté udělí filmovou cenu LUX, kterou oslavuje bohatství a rozmanitost evropské kinematografie. Místopředsedkyně Výboru pro vzdělávání a kulturu EP (CULT) Michaela Šojdrová nominovala do soutěže česko-německý snímek Schmitke. Nominace se uzavřely 17. dubna.

Zdroj: Evropský parlament

Zdroj: Evropský parlament

„Cenu LUX považuji za významný příspěvek k posílení evropské vzájemnosti. Česká kinematografie má navíc řadu kvalitních snímků, které mají šanci před evropským divákem obstát. V poslední době však zaznívají populistické hlasy, aby byla cena LUX omezena či dokonce zrušena. Z pozice místopředsedkyně výboru CULT vynaložím veškeré úsilí, aby k tomu nedošlo,“ uvedla k nominaci Michaela Šojdrová.

Cílem filmové ceny LUX je podpořit evropskou kinematografii, zpřístupnit snímky širšímu publiku a vyvolat veřejnou debatu o Evropě a jejích hodnotách.

Z přihlášených filmů odborná porota nejprve vybere deset finalistů, kteří budou představeni na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech počátkem července. Do užšího finále pak postoupí tři z nich, které budou prezentovány na zářijových dnech Lux Prize v Benátkách. Ty budou také otitulkovány ve všech 24 oficiálních jazycích EU a během podzimu budou v rámci Filmových dnů Lux promítnuty ve všech 28 zemích EU. O konečném vítězi pak rozhodnou hlasováním poslanci EP v prosinci ve Štrasburku.

Vítězný snímek získá podporu pro své mezinárodní uvedení a bude připraven také ve verzi pro zrakově a sluchově postižené. Vítězem ceny LUX 2014 se stal polsko-dánský snímek Pawła Pawlikowského Ida.

Informace o filmu Schmitke


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign