Výsledky Eurovoleb 2024: Proč jsem podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu

Pondělí 8. 7. 2024,

„Dobrý den, překvapilo mě vaše nezvolení. Právě čtu článek o vašem podnětu k soudu z tohoto důvodu. Dávala jsem vám preferenční hlas Nedívala jsem se, zda jste hlas dostala, zda byl započítán. Pokud zjistíte ze ne, můžu dát čestné prohlášení…"

„Hlasoval jsem pro koalici SPOLU, přednostní hlas dal Vám. Ve výčtu hlasů však u Vás figuruje 0, což mě vede k tomu, že nedošlo k započtení hlasů z mého volebního lístku."

Tyto a další podobné zprávy mně a mým spolupracovníkům začaly chodit několik dnů po letošních volbách do Evropského parlamentu. 

Hned po vyhlášení výsledků mě ani nenapadlo těsný výsledek voleb zpochybňovat. Třetí mandát jsem neobhájila velmi těsně, o 616 hlasů. Kandidovala jsem za koalici SPOLU a nemám pochyby o kandidátech, kteří na naší společné kandidátce uspěli. 

Bylo mi samozřejmě líto, že jsem zklamala své voliče. Přece jenom mi více než 32 tisíc lidí dalo preferenční hlas.   Přemýšlela jsem o tom, jak se budu věnovat svým tématům i bez poslaneckého mandátu. Ostatně každý, kdo kandiduje, musí počítat s oběma možnostmi, zvolením i nezvolením. I já jsem byla připravena na obě varianty. 

A potom začaly chodit emaily a zprávy od lidí ve Zlínském kraji, ale i z Prahy a z Jihomoravského kraje, kteří mi dali hlas, ale na výsledných listinách v jejich okrsku se u mého jména objevila nula. To už bylo vážné, protože to zpochybnilo legitimitu voleb. 

Stížnost ke správnímu soudu jsem nakonec dala z vlastní iniciativy, a především z podnětu kolegů a příznivců z KDU-ČSL, kteří mi přinášeli fakta a důkazy o možných chybách ve sčítání preferenčních hlasů. Vůbec mne to netěší, protože jsem musela dát návrh na neplatnost mandátu kolegy O. Koláře. Osobně jsem se mu omluvila a vysvětlila mu, že bohužel, jinou formou nedosáhneme toho, aby on i já jsme měli jistotu spravedlivého mandátu. Vážím si toho, že můj krok přijal s pochopením. 

Volební účast v České republice byla během těchto voleb 36,45 %, což je významný nárůst oproti předchozím letům. To ukazuje rostoucí zájem občanů o evropskou politiku a jejich ochotu se podílet na rozhodovacím procesu. Je tedy o to více důležité, aby byla zachována důvěra v systém, který tyto hlasy zaznamenává a zpracovává.

Transparentnost, odpovědnost a možnost kontroly i opravy jsou základními pilíři demokratického volebního systému. Bez nich by se mohla důvěra ve veřejné instituce snadno ztratit. Já mám velké pochopení pro chyby, ale pokud se chyba stane, je nutné ji napravit. Každý hlas má svou váhu a každý občan má právo na to, aby jeho hlas byl řádně započítán a respektován. A o to jde, a už je výsledek jakýkoli, musí být pravdivý.  

Stále věřím v náš demokratický systém. Zároveň mě, mé spolupracovníky a voliče zcela lidsky, jednoduše zajímá, kolik jsem vlastně doopravdy dostala hlasů. Všem, kteří jste mne podpořili, děkuji. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign