Evropský parlament 2024 – 2029: výsledky voleb

Úterý 25. 6. 2024,

Ustavující schůze Evropského parlamentu začíná v úterý 16. července ve Štrasburku. Zdá se, že na ní budou europoslanci hlasovat už i o budoucím šéfovi či šéfce Evropské komise. Jak dopadly volby do EP?

Znovuzvolení mi tentokrátu uniklo o 667 hlasů. O tom jak vypadal závěr mojí volební kampaně a moje první reakce na výsledky se můžete dočíst třeba v tomto článku na aktualne.cz.

Doporučuji sledovat výsledky voleb na stránkách results.elections.europa.eu/cs/, kde jsou předpoklady rozdělení křesel aktualizovány a zveřejňovány. Najdete výsledky voleb na vnitrostátní úrovni, informace o křeslech v EP podle politických skupin a členských států, o rozdělení podle vnitrostátních stran a politických skupin nebo o volební účasti. Je zde dobře vidět,  kdo má v EP většinu a můžete si vytvořit i vlastní grafický výstup.

Výše uvedený předpoklad rozdělení křesel vychází z:

  • konečných výsledků ze 17 členských států: Belgie, Bulharsko, Česko, Dánsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Litva, Lucembursko, Malta, Německo, Polsko, Rakousko, Řecko, Slovensko a
  • prozatímních výsledků z 10 členských států: Estonsko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Nizozemsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Podle předběžných údajů se volební účast v celé EU odhaduje na 51,08 %.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign