Poslanci se ptají Jourové, ale měli by se ptát Junckera

Pátek 3. 10. 2014, Michaela Šojdrová

Jak chcete zvládnout pokrytí všech čtyř rozsáhlých agend, máte nějaký konkrétní plán, jak pokryjete svým servisem všechny výbory a jak zajistíte rovný přístup ke všem politikám?“ Tak to je závěrečná otázka od poslanců, kteří se rozhodují, zda dají důvěru Věře Jourové.

Jejich obava je na místě, protože agendy, které Věře Jourové předseda komise svěřil, jsou rozsáhlé samy o sobě, natož když se spojí. Myslím, že si to všichni uvědomili až při slyšení, ale nad relevantností otázky by se měl zamyslet především předseda komise. Pokud skutečně chce, aby všem politikám byla věnovaná patřičná pozornost, bude je muset buď rozdělit, ostatně nikdy nebyly takto kumulované, nebo se budeme muset smířit s tím, že úroveň jejich pokrytí bude různá.

Možná mohli zkušenější evropští politici zareagovat rychleji a upozornit na riskantní experiment, který nebude fungovat. Když se podíváte například na agendu komisaře Navracsicse pro kulturu, vzdělávání a občanskou společnost, musíte vidět, že jde o nesrovnatelně užší portfolio. Tím neříkám, že je méně náročné nebo méně důležité. Ale daleko více odpovídá možnostem odpovědného zajištění.

Věra Jourová se do své práce pustila s odvahou a zaujetím dostát závazkům, které přebírá. Není její chybou, že stanovený rozsah agend je tak široký, že vzbuzuje pochybnosti.

Pokud se experiment nebude dařit, je vždy cesta k nápravě a k přerozdělení agend. Paní komisařce budu držet palce, aby dokázala dobře zvládnout svoji roli. A k tomu patří i schopnost říct dost, ptejte se toho, kdo mi tuto agendu svěřil.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign