Evropský parlament zatím neschválil maďarského eurokomisaře Navracsicse

Čtvrtek 2. 10. 2014,

Brusel/ Navrhovaný komisař Tibor Navracsics má mít v budoucí Evropské komisi na starosti portfolium vzdělávání, kultury, mládeže a občanství. Na dnešním uzavřeném koordinačním jednání Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT) zatím nezískal potřebnou podporu, poslanci pro něj chystají doplňující dotazy.

Europoslankyně Michaela Šojdrová je na fotografii v předsednictvu první zleva

Europoslankyně Michaela Šojdrová je na fotografii v předsednictvu první zleva

Některá témata z plánované agendy podle poslanců Evropského parlamentu nevysvětlil designovaný komisař dostatečně a jasně. Proto poslanci připravili sérii doplňujících dotazů, které Navracsics písemně obdrží v následujících hodinách. "Kolegové měli pocit, že dostatečně nezodpověděl dotazy týkající se například programu ERASMUS+ či Boloňského procesu zabývajícího se rozvojem vysokých škol, proto jsem k těmto bodům připravila doplňující otázky k písemnému zodpovězení," uvedla místopředsedkyně výboru CULT Michaela Šojdrová.    

"Osobně jsem měla z vystoupení Tibora Navracsicse dobrý dojem, protože se jednoznačně přihlásil k podpoře Evropské unie, prioritám vzdělávání a kultury. Jako dlouholetému vysokoškolskému učiteli mu toto jeho vyjádření věřím," vysvětlila europoslankyně Šojdrová. "Přesto si myslím, že zodpovězení upřesňujících otázek může pomoci jak poslancům pro jejich rozhodování, tak i jemu pro ujasnění konkrétních témat."

Za jeho slabinu považují poslanci také napojení na maďarskou vládnoucí stranu Fidész v čele s Viktorem Orbánem. O tom, zda Tibor Navracsics zasedne spolu s dalšími v Evropské komisi, budou poslanci výboru CULT rozhodovat v pondělí.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign