M. Šojdrová se připojila ke stížnosti k RRTV

Pátek 19. 2. 2016,

Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová se připojila ke stížnosti sedmnácti senátorů Radě pro rozhlasové a televizní vysílání pro možné porušení zákona televizní stanicí FTV Prima. Přístup televizní stanice k otázce přijímání křesťanských uprchlíků považuje za nekorektní a neprofesionální.

"Snahu o přijetí křesťanských uprchlíků z Iráku do České republiky sleduji a podporuji více než rok, vím, kdo za touto iniciativou stojí a také vím, jak náročné bylo pro organizátory vyjednávání zejména s ministervy vnitra a zahraničí," upozorňuje česká europoslankyně.

"Série reportáží FTV Prima na mne působí dojmem kampaně, která má stůj co stůj zpochybnit pobyt křesťanských uprchlíků v naší zemi a zpochybnit či zrelativizovat věrohodnost těch, kteří svůj čas, nadšení a finance věnují této činnosti. Děje se tak dle mého navíc způsobem dosti neprofesionálním, často bez ověření základních skutečností a faktografie," doplňuje Šojdrová.

"Po úvaze a se znalostí pozadí celé věci jsem se rozhodla připojit se k podání k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která by měla celou věc nezávisle posoudit," uzavřela europoslankyně.

Text podání k RRTV:

Vážení členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,

obracíme se na Vás ve věci reportáže FTV Prima ze dne 11. 2. 2016 o iráckých běžencích z Erbílu, kteří přijeli před několika týdny do České republiky. Reportáž s použitím přímých vstupů běženců opatřených překladem vyznívá tak, že uprchlíci odmítají nabízené byty jako málo komfortní, hovoří o "přemalovaných kravínech" a uvažují o návratu (což ve své podstatě zpochybňuje jejich právo na azyl). Podle vyjádření zástupců organizátorů jejich příjezdu (Generace 21) i samotných aktérů reportáže však byla slova zásadně překroucena špatným překladem a údajně manipulativním střihem.

Jsme pevně přesvědčeni, že současná migrační krize je nejzávažnějším dějem současnosti v Evropě (a tedy i ČR) s širokým spektrem velmi různých, ale často potenciálně velmi závažných důsledků. Pečlivé lpění na co nejpřesnějším informování veřejnosti proto musí být v této věci vysokou prioritou všech médií. V tomto případě bohužel dostupné informace indikují, že FTV Prima nejspíš porušila zákon č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, a to zejména § 32 odst. 1 písm. c) zákona č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání, podle kterého je povinností provozovatele "zajistit, aby vysílané pořady nepodněcovaly k nenávisti z důvodu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení" a § 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání, který ukládá povinnost poskytovat objektivní a vyvážené informace s jasným oddělením názorů a hodnotících komentářů.

Jsme přesvědčeni, že dostupné údaje dostatečně opodstatňují podezření na závažné pochybení FTV Prima v zásadně důležité věci a žádáme Vás proto, abyste se touto reportáží zabývali a z výsledku Vašeho projednávání vyvodili jasná, zásadní a účinná opatření. V dnešní době rozjitřených emocí může každá polopravda vést ke zlu a bezpráví.

S úctou senátoři Senátu PČR: Václav Hampl, Zdeněk Papoušek, Petr Šilar, Jan Horník, Alena Šromová, Ivana Cabrnochová, Václav Láska, Jiří Šesták, Miroslav Nenutil, František Bublan, Petr Bratský, Zdeněk Brož, Stanislav Juránek, Jiří Carbol, František Bradáč, Jiří Čunek, Patrik Kunčar

 Michaela Šojdrová, poslankyně Evropského parlamentu

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign