Jednání pléna Evropského parlamentu v měsíci únoru

Čtvrtek 18. 2. 2016,

Druhé letošní zasedání pléna Evropského parlamentu se uskutečnilo ve dnech 1. - 4. února 2016. Poslanci na něm přijali usnesení, které jasně odsuzuje válečné zločiny a zločiny proti lidskosti ze strany tzv. Islámského státu (ISIS). Důležitým bodem je apel na Radu bezpečnosti OSN, aby tyto zločiny označila jako genocidu. Snahy ISIS o „očištění“ svého území od lidí jiného náboženského vyznání jsou jasně patrné.

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AEntrance_European_Parliament.jpg

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AEntrance_European_Parliament.jpg

Poslanci Evropského parlamentu rovněž v rozpravě otevřeli otázku sexuálního obtěžování a násilí páchaného na ženách na veřejných místech. Podle agentury EU pro lidská práva se s fyzickým či sexuálním násilím setkala ve svém životě každá třetí žena. Přestože je násilí na ženách obecným problém nesouvisejícím jen s uprchlíky a v Evropě se dotýká velkého počtu žen, ať už se jedná o domácí násilí či sexuální obtěžování na veřejnosti, impulsem k debatě byly útoky, ke kterým došlo během silvestrovské noci v německém Kolíně nad Rýnem.

Evropský parlament dále v prvním čtení posvětil Zřízení evropské platformy pro posílení spolupráce při předcházení nehlášené práci a odrazování od ní. Objem nehlášené práce roste, také České republice se tento trend nevyhnul. Jedná se o vznik koordinační platformy složené ze zástupců vnitrostátních orgánů členských států, zástupců Komise a i za řad sociálních partnerů. Společné platforma neznamená zvýšenou regulaci, ale velmi dobrou možnost pro sdílení příkladů dobré práce a nacházení postupů, které umožní členským státům účinně bojovat s tímto jevem, který poškozuje trh práce, zaměstnavatele i zaměstnance. Důležitá je efektivita a minimální náklady, které na tuto platformu budou vynakládány.

Poslanci rovněž přes odpor EPP schválili rezoluci, ve které se vyjádřili ke strategickému dokumentu Komise v oblasti rovnosti žen a mužů. Koalice socialistů, liberálů, komunistů a zelených dnes totiž prosadila v parlamentu text, který podle Šojdrové nepomůže k praktickému řešení nejkřiklavějších nerovností mezi ženami a muži. Těmi jsou zejména rozdíly v platech či v penzích. Původní pracovní dokument Evropské komise byl přitom zcela dostatečný – šlo o praktický nástroj k tomu, aby z úrovně EU mohly být podpořeny konkrétní kroky ke zlepšení postavení žen. Poslanecký klub Evropské lidové strany předložil vlastní návrh rezoluce, která pracovní dokument Komise podpořila. Ten ale nebyl plénem přijat


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign