Grilování eurokomisařů: na co jsem se ptala maďarského kandidáta Navracsicse?

Středa 1. 10. 2014, michaela šojdrová

Celý týden probíhá v Evropském parlamentu tzv. grilování neboli slyšení kandidátů na nové eurokomisaře. Ptala jsem se maďarského kandidáta Tibora Navracsicse, jehož portfoliem má být vzdělávání, kultura, mládež a občanství, na několik otázek.

 Konkrétní znění mých otázek bylo následující:

 

Vážený pane designovaný komisaři,

EU chce být konkurenceschopná a chce inteligentní růst, to znamená, že počítá se zlepšením kvality vzdělávání ve všech členských zemích.

Které systémy hodnocení výsledků vzdělávání, například výzkumy OECD nebo IEA, chcete využívat? Chcete i nadále s těmito organizacemi na výzkumech spolupracovat? Již dnes EU finančně některé tyto výzkumy členským zemím financuje, budete v podpoře těchto hodnotících programů pokračovat?

Pro konkurenceschopnost EU má zásadní význam sektor terciálního vzdělávání, které velmi dobře využívá evropský program ERASMUS. Domníváte se, že "Boloňský proces" plní dobře svoji roli, že napomáhá propojování evropského vysokoškolského prostoru a mobilitě studentů i pracovníků? Jaké je Vaše představa o jeho dalším vývoji?  

 

Dear Mr. Commissioner designate,

The EU wishes to be competitive and keep sustainable/intelligent growth, which means that it counts with improving of quality of education in all member states.

Which evaluation systems of educational programs and schools (e.g. evaluations by OECD, IEA) do you plan to use? Do you plan to cooperate with these organisations on the research? The EU is already co-financing the evaluations in several Member states - will you continue in support of these programmes?

Sector of teriary education, which is very well served by the ERASMUS programme, has a very important meaning for the EU competitivity. Do you believe that Bologna process fulfils its role adequately, that it helps to achieve a permeable European Higher Education Area, especially in regard to student and workers mobility? What is your opinion on its further development?


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign