Evropský parlament o alkoholismu

Čtvrtek 30. 4. 2015,

Usnesení Evropského parlamentu o "strategii EU týkající se alkoholu" jsem podpořila, přestože jeho název může být velmi zavádějící, zpráva se tyká zejména rizik spojených s nadměrnou konzumací a závislostí na alkoholu. Daleko přesnější by tedy bylo označit ji jako zprávu o opatřeních proti alkoholismu.

zdroj: lookfordiagnosis.com

zdroj: lookfordiagnosis.com

Jedná se o usnesení, které je namířeno proti nadužívání alkoholu a proti rizikům alkoholismu se zvláštním důrazem na těhotné ženy a mladistvé. Myslím, že i pro evropskou veřejnost by to bylo srozumitelnější.

EP navrhuje zvýšení věkového limitu konzumace alkoholu na 18 let, což v Evropě není vždy zvykem. Důležité je pak i téma možného snížení dostupnosti velmi levného alkoholu a zodpovědné reklamy.

Pokud je v České republice jakýkoliv nealkoholický nápoj v restauracích dražší, než ten alkoholický, tak mladí vzhledem k vlastní kupní síle logicky sahají po tom levnějším. Uvidíme, jak uspěje návrh ministerstva zdravotnictví, který obsahuje povinnost nabízet v nápojovém lístku aspoň jeden levnější nealkoholický nápoj při zachování stejné marže, byť by to bylo nealkoholické pivo.

Čísla z České republiky o konzumaci alkoholu mezi náctiletými jsou alarmující. Například mezi třináctiletými chlapci u nás pije alkohol zhruba pětina: v přepočtu na celkovou populaci nejvíce v Evropské unii. A podobně vyznívají statistiky i mezi patnáctiletými. Zkušenost s alkoholem má v tomto věku třetina Češek a skoro polovina Čechů, což je opět nejvíc v rámci unie.

Na základě nedávných tragických zkušeností s metanolovou aférou jednoznačně vítám výzvu Komisi i členským státům k posílení kontroly v boji proti vyrábění pančovaného alkoholu a jeho nelegálnímu prodeji na černém trhu.

Usnesení je mi pak sympatické v tom, že uznává umírněnou konzumaci alkoholických nápojů jako významnou složku kulturního života a tradic, které nemusí být v rozporu se zdravým životním stylem. Rovněž výzva k vyšší právní ochraně zeměpisného označení uvnitř Unie a prostřednictvím mezinárodních obchodních smluv ve světě je pro tradiční výrobce jistě povzbuzující.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign