Evropská unie bere boj s nezaměstnaností mladých vážně

Středa 29. 4. 2015,

Evropský parlament jednoznačně podpořil návrh Komise na výrazné zvýšení prostředků z Evropského sociálního fondu pro Iniciativu na podporu zaměstnanosti mladých lidí. Urychlené uvolnění 1 miliardy EUR a zvýšení míry předběžného financování z 1 % na 30 % na rok 2015 prokazuje, že Evropská unie bere boj s nezaměstnaností mladých velmi vážně.

Zdroj: ihned.cz

Zdroj: ihned.cz

K tomu je třeba zmínit, že v celém období 2014-2020 je jen z Evropského sociálního fondu (ESF) cca 31 mld. EUR vyčleněno na podporu zaměstnanosti, což činí roční průměr cca 4,4 miliardy EUR pro celou EU. Zhruba dalších 24 miliard pak souvisí s podporou vzdělávání z ESF. Bude zcela nezbytné, aby tyto prostředky byly v členských zemích a postižených regionech investovány efektivně.

Investice je podle mého názoru nutné nasměrovat primárně do vzdělání, které bude zvyšovat kvalifikaci, schopnosti a konkurenceschopnost mladých Evropanů. V tomto ohledu by zasloužilo podporu zejména odborné vzdělávání, které bylo dlouho v EU zanedbávané a které může být právě cestou k většímu propojování dovedností mladých lidí vyšlých ze škol s potřebami pracovního trhu. Jako nutnou vidím též akcentaci podnikatelského vzdělávání, protože nejen že zvyšuje potenciál mladých lidí uplatnit se, ale navíc výhledově přispívá k tvorbě dalších pracovních míst.

Jenom peníze ale problém nevyřeší. Zapotřebí je též zpružnění trhu práce v kombinaci s nutnou dávkou zajištění, tzv. koncept flexikurity. Zde ovšem můžeme z evropské úrovně jen vyzývat a volat po uskutečnění těchto kroků, neboť tyto záležitosti jsou v pravomoci členských států.

Vysoká nezaměstnanost mladých je problém naléhavý, protože milionům mladých lidí hrozí ztráta životní a profesní perspektivy, což může vést k nedozírným sociálním následkům. Nejen v podobě neochoty zakládat rodiny a mít děti, ale i sklonem k radikalismu a populistickým řešením.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign