EU přijala 14. balíček sankcí proti Rusku

Pondělí 24. 6. 2024,

Rada přijala 14. balíček sankcí vůči Rusku. Nový balíček reaguje i na problémy týkající se prosazování sankcí. Ruská agrese vůči Ukrajině pokračuje a EU musí usilovat o další omezování zdrojů příjmů Ruska a jeho schopnosti vést válku. 

Nový balíček sankcí proti Rusku za jeho nezákonnou válku proti Ukrajině a schvaluje vojenskou pomoc ze zmrazených ruských peněz. Tato opatření zahrnují zákaz překládky ruského zkapalněného zemního plynu u přístavů EU, který vstoupí v platnost po uplynutí devítiměsíčního přechodného období. Na seznam subjektů, na které se vztahují sankce, přidává nová plavidla, včetně tankerů na přepravu ropy a zkapalněného zemního plynu. 

Pondělní Rada pro zahraniční věci rovněž vymyslela způsob, jak obejít maďarské veto nákupu zbraní pro Ukrajinu za zisky, které letos vygenerovala zmrazená ruská aktiva, což by rovněž mohlo uvolnit cestu k tomu, aby G7 vyplatila Kyjevu 50 miliard dolarů.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell  řekl, že jelikož se Maďarsko zdrželo dřívější dohody o vyčlenění výnosů ze zmrazených ruských aktiv, "nemělo by být součástí rozhodnutí o použití těchto peněz".  Maďarsko nemůže rozhodnutí vetovat, protože je klasifikováno jako rozhodnutí, které může být přijato většinou hlasů.

Podrobný přehled posledních sankcí je zde: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/CS/ip_24_3423

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign