Dubnové plenární zasedání v Bruselu

Čtvrtek 16. 4. 2015,

Jednodenní plenární zasedání Evropského parlamentu 15. dubna v Bruselu přijalo několik důležitých usnesení, která se přímo dotýkají České republiky. Připomnělo i výročí genocidy Arménů.

zdroj: europa.eu

zdroj: europa.eu

Evropský parlament dal zelenou změně víceletého finančního rámce (VFR) na období 2014-2020. Změna byla nutná pro to, aby státy čerpající ze strukturálních fondů, které nestihly do konce roku 2014 uzavřít schvalovací proces u svých operačních programů, nepřišly o prostředky z rozpočtu EU vyčleněné právě na tento rok. Bez této změny by Česká republika přišla až o 80 mld. korun.

Parlament rovněž přijal usnesení o protiromských náladách v Evropě a o uznání památného dne romské genocidy během druhé světové války. Diskuse na plénu proběhla již v měsíci březnu za aktivní účasti Michaely Šojdrové.

Evropský parlament též přijal kompromisní návrh všech politických skupin Evropského parlamentu, který jasně volá po uznání arménské genocidy ze strany Turecka, ale zároveň vyjadřuje touhu po usmíření mezi Armény a Turky. Ve svém usnesení EP zmínil i vyjádření papeže Františka k danému tématu.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign