Britové budou hlasovat i podle toho jak, dokáže EU řešit otázky migrační krize

Čtvrtek 25. 2. 2016,

Michaela Šojdrová vystoupila na plénu Evropského parlamentu v diskusi o závěrech jednání Evropské rady ve dnech 18. a 19. února. Kromě zhodnocení dohody s Velkou Británií položila předsedovi Evropské komise a Rady tři zásadní otázky, které se dotýkají budoucí existence EU.

Vyjádření k závěrům Rady 18. - 19. 2. 2016

Dohoda EU a Velké Británie je kompromisem - vyjádřením vůle pokračovat ve spolupráci v rámci EU za podmínek, které jsou pro Británii i pro ostatní členské státy přijatelné a mají smysl. Samozřejmě si musíme být vědomi toho, že z dohody vyplývá nutnost přijmout legislativní změny, které budou projednány také v Evropském parlamentu. Tou hranicí, za kterou nemůžeme jít, jsou společné hodnoty a smlouvy. Myslím, že tato podmínky dodržena byla.

Vážím si politiků, kteří nepodléhají populismu, vážím si poslanců z Velké Británie, kteří povedou kampaň za setrvání v EU, jak se k tomu přihlásil pan poslanec Fox za ECR.

Na rozdíl od něj zde zaznívá silný populismus například od pana poslance Farage, který zde dezinterpretoval vyjádření českého premiéra, který upozornil na nebezpečí dezintegračních dopadů, pokud by referendum v Británii nedopadlo pozitivně a Českou republiku nevyjímaje.

Já osobně si přeji, aby Velká Británie byla i nadále součástí EU. Osobně oceňuji velkou aktivitu předsedy Donalda Tuska, který k této dohodě přispěl.

Významnou roli v rozhodování britských občanů, bude mít nepochybně i to, jak, dokáže EU řešit otázky migrační krize. Moc bych si přála, aby nyní pan Tusk napřel své síly se stejnou iniciativou i do jejího řešení.

Mám 3 otázky na předsedu Komise i Rady:

Jak je to tedy s navracením uprchlíků, kteří budou v Egejském moři zachyceni jednotkami NATO, zda tedy budou moci být navráceni do Turecka a zda budou navraceni?

Jak postupuje dohoda o vytvoření společné pohraniční a pobřežní stráže? Kdy začne tato stráž fungovat?

Proč není diplomacie EU aktivnější v nastolení míru v Sýrii, když bombardování Sýrie vyhání stále nové obyvatele z jejich domovů a činí z nich uprchlíky? Mír v Sýrii je základní podmínkou pro zastavení migrační vlny.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign