Šojdrová: Uchazeči o zaměstnání by měli mít přehled o nabídkách z celé EU

Pátek 26. 2. 2016,

Michaela Šojdrová podpořila Zprávu o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o Evropské síti služeb zaměstnanosti, přístupu pracovníků ke službám mobility a další integraci trhů práce. Na jeho základě by uchazeči o zaměstnání měli snazší přístup k pracovním nabídkám v celé Evropské unii.

M. Šojdrová vysvětlila své hlasování takto:

„Hlasovala jsem pro zprávu, kterou se po dohodě s Radou mění nařízení Evropské unie o síti EURES. Po formálním posvěcení Radou začne platit v řádu měsíců. Možnost pro každého občana Evropské unie stěhovat se za prací do jakéhokoliv jiného členského státu patří mezi základní svobody a jedním z největších výdobytků evropské integrace.

Přesto je v současné době pracovní mobilita velmi nízká, ročně činí pouze 0,29 %. Síť EURES měla mobilitu podpořit, ale to se jí zatím nepodařilo – přestože registruje zhruba 1,2 milionu uživatelů, což můžeme považovat za slušné číslo. V situaci, kdy některé země EU – Řecko, Španělsko, Chorvatsko – řeší problém vysoké nezaměstnanosti a v jiných státech je pracovních míst přebytek, je nezbytné, aby měli uchazeči o zaměstnání přehled o nabídkách z celé Evropské unie.

Přesně od toho EURES existuje, přesto svou funkci dostatečně neplnil. Jeho revizi tedy považuji za nutnou. Pozitivní stránkou návrhu je, že nepředstavuje žádné nové náklady pro rozpočet Evropské unie.

Zdůraznit bych chtěla zejména odstranění dosavadních administrativních omezení souvisejících s předáváním údajů o volných pracovních místech na portál EURES a za klíčové rovněž považuji, že návrh Komise nezasahuje do politiky pracovních trhů jednotlivých členských států, které zůstávají zcela v jejich kompetenci.“

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign