Unijní ochrana zeměpisných označení má šanci na rozšíření

Úterý 6. 10. 2015,

Evropský parlament v dnešním hlasování vyzval Evropskou komisi k dalšímu legislativnímu postupu v zavedení unijního systému ochrany zeměpisných označení  také u nezemědělských výrobků.

zdroj: eur-lex.europa.eu

zdroj: eur-lex.europa.eu

„Jedná se o velmi komplexní systém zasahující do kulturní, sociální i ekonomické oblasti, kterému by Evropská komise i jednotlivé členské státy měly věnovat značnou pozornost, neboť je v zájmu každého z nás chránit hodnoty a tradice vytvářené místními lidmi a které jsou nedílnou součástí kulturního dědictví Evropské Unie," uvedla po hlasování europoslanykně Michaela Šojdrová, která Zprávu o možném rozšíření unijní ochrany zeměpisných označení na nezemědělské produkty podpořila.

„I u nás v České republice máme takové hodnoty, které si zaslouží podobnou ochranu. Za všechny bych uvedla např. český křišťál," upozornila europoslankyně.

Systém by mohl přispět k zachování tradičních profesí v oblasti kulturního a sociálního dědictví evropských regionálních a místních tradic, stimulovat činnost malých a středních podniků, přispívat k udržitelnosti pracovních míst v těchto regionech, a zabránit tak vylidňování venkovských oblastí a naopak v nich podporovat cestovní ruch.

„K předávání a rozvoji tradičního know-how a s ním spojených dovedností neodmyslitelně patří i podpora vzdělávací a učňovské přípravy pro získání kvalifikovaných pracovníků. Jsem ráda, že Parlament v této zprávě zdůrazňuje význam investic do vzdělávací a odborné přípravy a vybízí členské státy, aby využívaly unijní finanční programy na odborné vzdělávání specializovaných pracovníků," doplnila Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign