Evropský parlament dnes udělal velký krok vpřed v ochraně spotřebitelů a malých podniků

Středa 7. 10. 2015,

Evropské řízení o drobných nárocích a řízení o evropském platebním rozkazu jsou přesně těmi opatřeními, která jsou hmatatelná a občané je ocení. Přeshraniční reklamace či vymáhání pohledávek je nutností, zejména s ohledem na nakupování po internetu.

zdroj: financninoviny.cz

zdroj: financninoviny.cz

Typickým příkladem, který se může týkat každého, je snaha o vrácení peněz za vadné nebo nedodané zboží koupené po internetu od dodavatele z jiné země.

Kdyby toto jednoduché a administrativně nenáročné řízení neexistovalo, pro občany a firmy by bylo velmi málo motivující se kvůli drobnému nároku soudit klasickou cestou. Za velký problém považuji zatím malou obeznámenost občanů s touto možností. Určitý krok by v tomto směru měly učinit i příslušné soudy – lidé mohou mít určité obavy z toho obracet se na přímo soud, ačkoli tato konkrétní procedura s sebou nenese žádná složitá soudní přelíčení a vysoké poplatky.         

Jsem ráda, že ve schválené podobě došlo ke zvýšení horní hranice z 2000 EUR na 5000 EUR, i když další výrazné navyšování bych vzhledem k povaze řízení a tomu, komu je určeno, nedoporučovala. Také souhlasím s tím, že schválená právní úprava nerozšiřuje rozsah nařízení o pracovněprávní spory. To by byla chůze po velmi tenkém ledě, na kterou nejsme zatím připraveni.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign