Slovinsko musí nominovat nového kandidáta na eurokomisaře

Čtvrtek 9. 10. 2014,

Brusel/ Slovinská kandidátka na eurokomisařku Alenka Bratušeková jako jediná neprošla grilováním výborů Evropského parlamentu. Poslanci vznášeli pochybnosti zejména nad přesvědčivostí jejího výkonu při ústním slyšení, ale i nad tím, jakým způsobem byla do kandidatury nominována.

zdroj fotky: www.rtl.hr

zdroj fotky: www.rtl.hr

"Navržená kandidátka Bratušeková při ústním slyšení mnohé poslance nepřesvědčila svou odborností. Neprokázala, že by skutečně rozuměla portfoliu energetické unie, kterou měla mít v nové komisi na starosti," vysvětlila poslankyně Evropského parlamentu za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

"Nedokázala například vysvětlit, jaké jsou záměry energetické unie do budoucna a jaké konkrétní návrhy k tomu ona předloží," dodala europoslankyně. Kandidátka ze Slovinska také pořádně neodpověděla, jak se zasadí o větší konkurenceschopnost evropských energií či jak vidí energetickou strategii pro rok 2030.

Dalším problémem byly nejasnosti týkající se její nominace z domovského státu – podle dostupných informací se Alenka Bratušeková nominovala v povolební situaci sama bez širší podpory nastupující vlády a ani v Evropském parlamentu neměla plnou podporu poslanců ze Slovinska.

Nyní se očekává, že Slovinsko rychle navrhne další osobnost, která bude mít větší šance na získání důvěry Evropského parlamentu a bude tuto podalpskou zemi zastupovat v Evropské komisi v dalších pěti letech. Nejvíce se v tomto směru zatím skloňuje jméno socialistické europoslankyně Tanji Fajonové.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign