Projekt energetické unie slaďuje energetickou bezpečnost, odpovědné využívání energetických zdrojů i ochranu klimatu

Středa 25. 2. 2015,

Projekt energetické Unie je jednou z priorit dnešní Evropy, neboť v sobě zahrnuje nalezení souladu mezi bezpečností energetických dodávek, jejich efektivitou a cenou i strategickými cíli typu ochrany klimatu.

 

ilustrační foto, zdroj: ceskatelevize.cz

ilustrační foto, zdroj: ceskatelevize.cz

"Z českého pohledu vítám důraz na zlepšení spolupráce v regionu střední Evropy s cílem urychlit plnou integraci střední Evropy do širšího evropského energetického trhu a tím zlepšit jeho likviditu a odolnost," uvádí k tomu europoslanec Luděk Niedermayer, který působí ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE).

Vzhledem k vysoké závislosti Evropy na dovozech v oblasti energií je logické uznání důležitosti jaderné energie, která se odráží v závazku Komise pokračovat v podpoře výzkumu a vývoje v oblasti jaderné energetiky.

Z návrhu Komise bohužel není patrné, jaké konkrétní evropské řešení si pro vznik Energetické unie představuje. Bez toho však projekt Energetické unie zůstane na půli cesty a bude postrádat potřebnou efektivitu. Komise do svých plánů na vznik Energetické unie bohužel nezahrnula myšlenku společných nákupů energií, což lze označit za nevyužitou příležitost.

"Diskuse o Energetické unii je na začátku a doufám, že se brzy zhmotní v konkrétní kroky. Oceňuji ale již nyní její komplexnost, tedy hledání souladu mezi bezpečností, efektivitou a odpovědností za využívání zdrojů a ochranu klimatu. Věřím, že i díky bezprecedentnímu rozvoji technologií je nyní snadnější než kdykoliv dříve dosáhnout všech vytyčených cílů," uzavírá europoslanec Niedermayer. Jeho kolegyně z KDU-ČSL, Michaela Šojdrová, si myslí, že Energetická unie je nezbytností a velkou příležitostí pro zvýšení konkurenceschopnosti Evropy i její nezávislosti na vnějších dodavatelích. „Pokud se projekt podaří uskutečnit, mělo by to mít dopad i pro koncové spotřebitele v podobě snižování cen za energie,“ dodává k tomu Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign