Problematická evropská garance půjček pro studenty v rámci programu „Erasmus pro všechny“ ve výši 880 milionů Eur (tj. 22 miliard Kč)

Úterý 4. 6. 2013,

Zvýhodněné půjčky na pobyt a cestovné by mely umožnit studijní pobyt pro dvojnásobný počet studentů.

Pro nový finanční nástroj záruk za půjčky pro vysokoškolské studenty má být vyhrazeno až 2 % z celkového plánovaného rozpočtu. Jenže ačkoli evropští poslanci z Výboru pro kulturu a vzdělávání již vyjednávají s Radou a Komisí o konečném znění návrhu nařízení, není v textech vůbec definován mechanismus garancí- tedy jak banky budou poskytnuté stovky milionů eur spravovat. Na tento nedostatek návrhu nařízení upozornila Michaela Šojdrová: „S garantovanými půjčkami pro studenty v České republice zatím nemáme zkušenosti, ale  poskytnutí veřejných prostředků bankám by měla provázet velmi transparentní pravidla, která v nařízení postrádám. Překvapuje mne, že se poslanci z garančního výboru Evropského parlamentu touto oblastí nezabývají. Proto jsem se obrátila na Zuzanu Roithovou, i když není členkou daného výboru.“

Europoslankyně Zuzana Roithová k tomu uvádí: „ Velice oceňuji, že Michaela Šojdrová, dlouholetá expertka KDU-ČSL na školskou problematiku, mne na problém upozornila. Odhalila Achillovu patu tohoto nového programu, který má otevřít studentům, zejména z chudších států Unie, cestu k půjčkám na financování jejich cesty a pobytu v zahraničí během magisterského studia. Ověřila jsem, že kolegové z  Výboru pro kulturu a vzdělávání se soustředili na pečlivou úpravu vlastního programu včetně spravedlivého rozdělení mezi státy EU, ale neřešili definování podmínek pro poskytnutí peněz bankám. Odhlasovali tak znění, které tak ponechává příliš volný prostor pro jednání mezi Evropskou investiční banku a vítěznými národními bankami."

Evropský parlament by měl o nařízení hlasovat ještě letos. Zuzana Roithová bude interpelovat evropskou komisařku A. Vassiliou, která vágní návrh poslala do Evropského parlamentu a požádá právní experty Evropské lidové strany o pomoc s formulováním transparentních podmínek pro spuštění garancí za studentské půjčky.

Michaela Šojdrová k tomu říká: „ Program Erasmus je po celá léta velmi dobře využívaný i studenty z ČR, proto bych uvítala zvýšení jeho dostupnosti.  Je však potřeba zvážit, nakolik je cesta půjček pro studenty výhodná a jaký dopad na rozpočty to bude mít.

Věřím, že intervence Zuzany Roithové odstartuje vyjasnění podmínek pro banky.“

Granty poskytované vysokými školami v ČR v rámci stávajícího programu Erasmus nestačí pokrýt veškeré náklady na tento pobyt a studenti si půjčují od přátel a příbuzných nebo si hledají práci během studia v zahraničí. Cílem je podpořit dlouhodobou mobilitu/studium magisterského studia v rámci EU a to až pro 55 tisíc studentů ročně.  Výše půjčky by mohla být až 12 000 euro na 1 rok, nebo až 18 000 euro na 2 roky.

V ČR jsme zatím státem garantované půjčky pro studenty VŠ nezavedli a to z více důvodů.

Studium je v ČR zatím relativně finančně dostupné, zejména proto, že veřejné vysoké školy nevybírají školné.  Dosud jsme považovali za efektivnější podporovat studenty přímo a to formou stipendií, včetně sociálního stipendia, které je odvozené od příjmů jejich rodičů.  Stát se zatím snaží financovat veřejné vysoké školy tak, aby nebylo nezbytně nutné zavedení školného a tedy, aby se následně nezvyšovaly výdaje studentů.“ vysvětluje Michaela Šojdrová.

Další informace: program Erasmus pro všechny (Erasmus for ALL) bude kromě půjček studentům magisterského studia podporovat pobyty v jiném členském státě EU i u studia na nižších stupních škol, zejména  v odborném vzdělávání, a další aktivity mládeže včetně sportu. Celkový objem prostředků bude jasný po schválení rámcového rozpočtu na období 2014-2020. Evropský parlament usiluje o jeho zvýšení právě kvůli podpoře vědy a vzdělávání v EU.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign