Přehled prosincového plenárního zasedání

Středa 23. 12. 2015,

Poslední plenární zasedání v tomto roce se neslo v duchu navržené společné evropské pohraniční stráže. Tohoto tématu se týkala úterní i hlavní středeční debata za účasti předsedy Komise Junckera, který vystoupil těsně před konáním klíčového summitu Evropské rady. V těchto debatách jsem zdůraznila, že solidarita nemůže být bez akcentu na bezpečnost, právě v této době migrační krize.

© European Union 2015 - European Parliament

© European Union 2015 - European Parliament

Uvítala jsem, že Komise se chopila své zodpovědnosti a předložila řešení společných ochranných sil pro vnější hranici, neboť pokud jednotlivé členské státy nemají dostatečné možnosti ochránit vnější hranice schengenského prostoru, pak musí akceptovat evropskou společnou pomoc a společné řešení. Druhým významným bodem bylo udělení Sacharovovy ceny vězněnému a bičovanému saudskoarabskému bloggerovi Raífu Badawimu, kterou při dojemné ceremonii převzala jeho žena žijící s dětmi v Kanadě.

Sama jsem si pak během tohoto plenárního zasedání nadělila malý vánoční dárek tím, že jsem završila první stovku svých vystoupení na plénu EP. Věřím, že má práce ale má smysl především pro Vás, občany České republiky a Evropské unie.

Z hlavních témat pléna je třeba zmínit i zprávu kolegy Niedermayera z naší frakce EPP reagující na aféru "Luxleaks". Parlament v textu představil právní předpisy potřebné pro zlepšení transparentnosti daní z příjmů právnických osob a pro lepší koordinaci a konvergenci celoevropské daňové politiky.

Z mého výboru EMPL se na plenárním zasedání probírala zpráva o provádění evropského nástroje mikrofinancování Progress. Jsem ráda, že tento nástroj existuje. Systém mikrokreditů se velmi osvědčil, a to jak v rozvojových, tak i vyspělých zemích. Má velký sociální charakter, neboť drobné podnikání je cestou ze sociálního vyloučení. Debatovali jsme o tom, že nástroj Progress musí být lépe dostupný pro znevýhodněné skupiny, ale zatím nikoli pro uprchlíky. Tito lidé zatím nejsou v situaci, aby mohli žádat o mikroúvěry.

Ve svém jednominutovém projevu jsem se zastavila u výsledků regionálních voleb ve Francii. Ocenila jsem, že se Francouzi zmobilizovali proti hrozbě extrémistů, ale upozornila jsem, že nemůžeme usnout na vavřínech. Lidé od nás politiků čekají konkrétní odpovědi na své obavy a řešení problémů.

Evropský parlament dále zhodnotil 40. let vztahů mezi EU a Čínou. V této souvislosti jsem uvedla, že Čínu chápu jako nesmírně důležitého strategického partnera. Tato země se rozvíjí a zaujímá konstruktivnější postoj vůči světovým problémům, také vůči životnímu prostředí a změnám klimatu. Přijatá zpráva ale také připomíná, že pod vedením současného prezidenta Si Ťin-pchinga se projevuje čínská vláda jako více asertivní jak v domácí, tak v zahraniční oblasti. Uznává více význam univerzální povahy lidských práv, avšak výsledky zatím nejsou takové, jaké bychom chtěli, zejména ve vztahu k náboženským menšinám, ať už jsou to křesťané, anebo k situaci v Tibetu, kde dochází dále k poškozování životního prostředí a ke kulturnímu i politickému útlaku.

Za dalších bodů plenárního zasedání je třeba zmínit usnesení o situaci v Maďarsku. Podporovala jsem návrh EPP, ten ale bohužel neprošel, a místo něj bylo schváleno, byť nepřesvědčivou většinou, usnesení z dílny levice. Nemohla jsem je podpořit, neboť toto znění zachází příliš daleko. Je velmi vágní, pokud jde o fakta a analýzu právních předpisů a opatření v Maďarsku, ale obsahuje jednoznačné soudy o tom, že Maďarsko porušuje právní stát a měl by se tudíž aktivovat čl. 7 odst. 1 o možných sankcích. Tento postoj je v rozporu s prohlášeními Komise a nelze jej chápat jinak než jako čistě politicky motivovaný.

Nepodpořila jsem usnesení o zřízení vyšetřovacího výboru pro měření emisí v automobilovém průmyslu. Zřízení takového vyšetřovacího výboru považuji za předčasné. Evropská komise zatím nevyčerpala všechny své kontrolní nástroje, které má k dispozici, a my bychom ji měli zatím nechat jednat, a ne ji místo toho vyšetřovat z údajného selhání. Automobilovému průmyslu by měl být dán prostor pro patřičnou reakci a autoregulaci, v rámci kterých by mohl postupovat konstruktivně a v prostředí právní jistoty. Naše dnešní rozhodnutí o zřízení vyšetřovacího výboru tuto právní jistotu bohužel narušuje a v podstatě jde proti usnesení, které v této věci Evropský parlament přijal před měsícem.

Dalším tématem byly patenty a práva šlechtitelů rostlin. Usnesení, které jsem podpořila, vyzývá k obezřetnému uplatňování patentového práva v oblasti šlechtění rostlin, jehož aplikace by se měla uplatňovat na biotechnologické vynálezy, ale nikoli na výsledky běžných biologických procesů. V tomto směru jsme napadli rozhodnutí Evropského patentového úřadu, který rozšiřuje ochranu duševního vlastnictví i na znaky rostlin v případě, že tyto znaky byly vyvinuty či získány za pomoci v podstatě biologických šlechtitelských metod. To jde proti zájmům pěstitelů a může to podvázat inovace v odvětví.

 Vedle toho Evropský parlament také hlasoval o zprávě o situaci lidských práv a demokracie ve světě a zprávě o přípravě na Světový humanitární summit. Debatoval rovněž o výsledcích klimatické konference v Paříži COP 21 nebo chystané revizi směrnice o vysílání pracovníků v rámci balíčku pracovní mobility.

 

M. Šojdrová

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign