Informační bulletin M. Šojdrové "Doma v Evropě" 4/2015

Pátek 18. 12. 2015,

Poslední letošní vydání bulletinu "Doma v Evropě" vás ve stručnosti seznámí s aktivitami europoslankyně Michaely Šojdrové v Evropském parlamentu i v České republice od října do prosince 2015.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Evropská unie zažívá největší krizi od svého založení a nám to nemůže být jedno.

Když na území EU přibude za 9 měsíců 900 000 lidí z jiného kontinentu, pak to působí hodně starostí. Když tito lidé prchají před válkou, násilím a chudobou, budí soucit. Pokud přicházejí bez dokladů, z území, kde se rodí terorismus, budí strach a obavy z budoucnosti. Když státy, které mají povinnost chránit vnější hranice EU a identifikovat migranty tuto svoji povinnost nezvládají, pak to vyvolává velké pochybnosti o schopnosti EU zajistit bezpečnost svých občanů.

Této situace dokázali okamžitě využít ti, kteří žijí z kritiky EU. Francouzská Front national láká voliče na nacionalistická hesla. V očích rostoucího počtu jejích příznivců je EU ohrožením, neboť omezuje akceschopnost národa, který musí být sám strůjcem svého osudu. Kandidát v Normandii dokonce použil reminiscenci na spojenecké vylodění v roce 1944 s heslem „Osvoboďme Normandii!“. Jenom tím nebezpečím tentokrát není Wehrmacht. Jednoduchá nacionalistická hesla zkrátka lákají voliče na jednoduchá řešení, která jsou velkým pokušením a kontrastují s těžkopádností demokratických postupů.

Demokratům, zejména těm křesťanským, musí být jasné, že čelíme největšímu ohrožení EU od jejího vzniku. Donald Tusk výstižně popsal problémy i jejich řešení na jednání našeho poslaneckého klubu 9. prosince: Musíme zastavit migrační vlnu, pak se teprve bavit o přerozdělení uprchlíků. Terorismu musíme předcházet, nesmíme tolerovat šíření radikalismu, zpravodajské služby musí spolupracovat. Musíme najít možnost pro setrvání Velké Británie v EU, odchod by byl začátkem rozpadu Unie. Musíme trvat na zachování mezinárodních dohod a celistvosti Ukrajiny. Musíme udržet Eurozónu.

Pravda nás osvobodí. Pokud chceme, aby EU dál existovala, musíme vzít vážně riziko jejího postupného rozpadání. Mělo by nás donutit jednat rychleji a efektivněji. Myslím, že bychom se měli především zaměřit na obranu a bezpečnost. Neboť ekonomická politika je o tom, jak si budeme žít, ale zahraniční, obranná a bezpečnostní politika řeší to, zda budeme žít. Přeji Evropské unii, aby byla akceschopnější a zabývala se tím, čím se skutečně zabývat má.

Dnešní krize je příležitostí ke změně. Přeji si, aby již ten příští rok byl ve znamení návratu důvěry k evropským hodnotám

 

Michaela Šojdrová

 

Mé aktivity můžete průběžně sledovat kromě webu www.sojdrova.cz též na sociálních sítích: facebook.com/michaela.sojdrova a twitter.com/msojdrova či na blogu http://sojdrova.blog.respekt.cz/


Dokumenty:

Doma v Evropě 4/2015


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign