Podepsala jsem petici k podpoře stipendií pro studenty kurzů CTY. Investice do vzdělání se vyplatí celé společnosti

Čtvrtek 8. 1. 2015, Michaela Šojdrová

Skutečně nerozumím tomu, proč Ministerstvo školství nechce přispět na stipendia žáků, kteří mají talent, píli a taky odvahu učit se něco navíc. Podrobně jsem se seznámila s tím, co program CTY přináší žákům samotným, ale také učitelům, kteří je doprovází a nakonec i celé škole, která z nových přístupů a propracovaných kurzů může těžit. To potvrzují učitelé i ředitelé škol, které se již několik let kurzů účastní.

Kurzy CTY nemají v našem vzdělávacím systému žádnou kvalitativně srovnatelnou alternativu. Pokud je přijmeme za své a zaplatíme si je, pak máme šanci získat know how, a do budoucna se z tohoto projektu může stát pilotní projekt pro systémové opatření. Ale to vyžaduje počáteční investici, v této chvíli 5 milionů na letošní školní rok. Zatímco žáci již investovali peníze i čas, ministerstvo podivně přešlapuje a zkoumá efektivitu.

Víte co je neefektivní? Za desítky milionů korun dělat opakovaně mezinárodní hodnocení patnáctiletých žáků (PISA) a pak je hodit do koše. Přesně to dnes dělá ministerstvo. Jinak by nemohlo nevidět, že nám stále klesá poměrný počet žáků s nejlepšími výsledky.

Z hodnocení PISA 2012: Od roku 2003 se současně statisticky významně snížil podíl nejlepších žáků na páté a šesté úrovni o 5,4 %. Na těchto nejvyšších úrovních způsobilosti se tak v roce 2012 nacházelo přes 14 % chlapců a 11 % dívek (v roce 2003 to bylo 22 % chlapců a 15 % dívek).“

Vzdělání je klíčem k životnímu úspěchu. Proto souhlasím s tím, že je třeba výrazněji i finančně podporovat sociálně slabé a různě znevýhodněné žáky, aby každé dítě mohlo dosáhnout těch nejlepších výsledků. Když říkám každé, pak i to, které má výsledky výborné, ale může mít ještě lepší, jen mu dát motivaci a prostor. Online kurzy CTY nejsou rizikovým experimentem, jsou vyzkoušené a fungují, jejich cena je tržní“. Až ministerstvo školství nabídne stejně kvalitní alternativu levněji, nepochybně bude mezi žáky i školami o ni velký zájem.

Protože v této chvíli hrozí zmaření již vložených investic žáků, podepsala jsem petici, která vyzývá ministerstvo k podpoře stipendií pro kurzy CTY.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign