Michaela Šojdrová podpořila rodinu a mateřství

Úterý 19. 5. 2015,

Europoslankyně Michaela Šojdrová vystoupila na plénu Evropského parlamentu, aby poslankyním a poslancům připomněla mezinárodní den rodiny a význam mateřství.

zdroj: westcoastdhb.org.nz

zdroj: westcoastdhb.org.nz

Dovolte, abych upřela pozornost Evropského parlamentu na téma, které je pro naši civilizaci tak důležité, že má významné místo v našem kalendáři. Na celém světě se slaví 15. květen jako mezinárodní den rodiny a druhá květnová neděle jako den matek. Záměrně oba dny připomínám společně, neboť matky – ženy jsou srdcem rodiny. Jsou to matky, které obětují svoji osobní profesní kariéru pro život svých dětí. Je také mnoho žen, které se snaží profesi a péči o děti skloubit, což není často vůbec snadné a vyžaduje to naši podporu ve formě konkrétních opatření. Je smutné, že i z důvodu péče o děti mají ženy v EU v průměru o 39 % nižší důchody než muži.

Vystupuji dnes proto, abych všem těmto maminkám poděkovala a povzbudila je. Mateřství je velká oběť, překážka v kariéře, ale především je to velké privilegium. Nic na tom nemění ani skutečnost, že dnešní společnost dává přednost jiným, především materiálním a konzumním hodnotám. Děti jsou radostí a jsou naší budoucností. Ti, kteří si to uvědomí, mají perspektivu. Moc bych si přála, aby také politika Evropské unie jednoznačně ocenila mateřství a rodičovství a aby uznala hodnotu rodiny. Hodně se dnes hovoří o tzv. gender mainstreamingu; přála bych si, aby se trvalou součástí politik EU stal také "family mainstreaming".

Řešení může mít více variant, ať už je to forma mateřské a rodičovské dovolené nebo daňové zvýhodnění rodin s dětmi. Rodinná politika je sice v kompetenci členských států, ale je důležité i to, jaké signály rodinám Evropská unie v rámci svých kompetencí vysílá. V každém případě bychom si jejich význam měli alespoň připomenout a maminkám poděkovat, naše kolegyně zde v Evropském parlamentu nevyjímaje.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign