Michaela Šojdrová po čtyřech letech opouští Českou školní inspekci

Neděle 29. 6. 2014,

„Jsem vděčná, že jsem mohla pro inspekci pracovat. Naučila jsem se hodně nového, měla jsem výborné spolupracovníky a práce, kterou jsem dělala, měla smysl. Budu se ráda vracet, chci s inspekcí i nadále spolupracovat,“ říká ředitelka odboru vnější vztahů a inovací ČŠI a budoucí europoslankyně MICHAELA ŠOJDROVÁ (KDU-ČSL). Od července spolu dalšími dvaceti českými zástupci bude hájit zájmy České republiky v jednom z hlavních orgánů Evropské Unie.

Paní ředitelko, Vaše čtyřleté působení na půdě České školní inspekce v těchto dnech končí. Jak byste zhodnotila svou práci na inspekci a s jakými pocity naše řady opouštíte?
Věděla jsem, že ČŠI má zásadní roli v hodnocení vzdělávání, ale prakticky jsem její činnost vlastně neznala. Jsem ráda, že jsem mohla poznat práci inspekce jako její zaměstnanec, tedy se všemi klady i zápory. Po celou dobu jsem pracovala v oblasti vnějších vztahů a mezinárodní spolupráce. Kromě toho jsem měla tu čest zastupovat ČŠI i MŠMT v Centru pro výzkum a inovace ve vzdělávání při OECD a být koordinátorkou dvou aktivit projektu Kompetence III. Jsem vděčná za to, že jsem se mnoho nového naučila, že jsem mohla poznat práci inspekce v terénu a tak lépe pochopit její význam i možnosti dalšího vývoje. Snažila jsem se tyto poznatky využívat v rámci poradních skupin, ve kterých jsem za ČŠI působila, například při tvorbě Strategie vzdělávání 2020 nebo při koncipování změn péče o žáky se SVP. Byla to práce velmi náročná, ale myslím, že měla smysl a přinesla výsledky. Poznala jsem zde mnoho dobrých spolupracovníků, výborných kolegů jak po stránce odborné, tak lidské. Zkrátka pro mne byla práce v inspekci velkým přínosem a přála jsem si, abych dokázala být také já sama pro ČŠI užitečná. Zda se mi to podařilo, musí posoudit druzí.

Do konce letošního května jste na krátký úvazek působila také jako poradkyně ministra školství Marcela Chládka. Budete v kontaktu s ministerskými odborníky i nadále? 

S panem ministrem jsme se shodli na tom, že bude užitečné být nadále v kontaktu. Mým cílem je pracovat v Evropském parlamentu ve výboru pro vzdělávání a kulturu. Chtěla bych, aby byla co nejlepší komunikace v této oblasti mezi EU a ČR, aby se nám dařilo co nejlépe využívat všech programů, které EU pro zlepšení vzdělávání nabízí. V tomto smyslu budu určitě v úzkém kontaktu jak s MŠMT, tak s ČŠI.
Máte už konkrétní představu o tom, jak bude vypadat Váš pracovní program v Bruselu?
Evropský parlament má přesně daný kalendář svých zasedání. Je v něm vždy týden určenýna zasedání frakce (v mém případě EPP), na zasedání výborů a pak na plenární zasedání EP ve Štrasburku. Výhodou je pravidelnost a dodržení harmonogramu, ve kterém si mohu naplánovat také setkávání s občany v regionech ČR. Nadále chci spolupracovat s odbornou veřejností a věnovat se vzdělávací politice, zůstávám také ve správních radách univerzit. Ráda se přijdu po čase podělit o své zkušenosti. Věřím, že se ČŠI bude i nadále dařit. Moc vám to přeji.

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign