1. den v Evropském parlamentu byl ve znamení voleb

Úterý 1. 7. 2014,

Aneb děti a učitelé na prázdniny - europoslanci do lavic.

Zvolením předsedy EP byly ukončeny dohady, zda dodrží evropští lidovci dohodu o podpoře kandidátů největších politických rodin v Evropě. Martin Schulz získal 409 hlasů z 359 potřebných.

 Můj hlas dostala tato dohoda a jsem ráda, že v prvním kole bylo zvoleno také všech 6 místopředsedů za Evropskou lidovou stranu, z nichž 3 jsou ženy. V dalších kolech byli zvoleni místopředsedové za evropské socialisty, liberály i konzervativce. Nyní se jedná o obsazení výborů a vedení výborů. V českém parlamentu to funguje podobně - ani to jinak není možné, protože jednání musí někdo svolat a někdo řídit. To je role předsedů a místopředsedů. Považuji za velmi dobré to, že jednání probíhá konstruktivně. Přesto si radikální poslanci neodpustili protestní gesto a postavili se zády k hudebníkům, kteří zahajovali jednání symbolicky hymnou EU.

Naše národní delegace v EPP ještě dnes stihla setkání s komisařem Füllem v kuloárech parlamentu (na fotografii). Hlavním tématem byla situace na Ukrajině. Pan komisař potvrdil, že asociační dohoda, a především její naplňování, je tou nejlepší pomocí pro Ukrajinu i další východoevropské státy.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign