Michaela Šojdrová k 25. výročí Úmluvy o právech dítěte: Děti mají právo na oba rodiče. Ale Norsko to stále nerespektuje

Středa 26. 11. 2014, Michaela Šojdrová

Štrasburk/ Papež František nám právem v úterý připomenul, že Evropa stárne a přestává být plodná. Proč se tak děje? Protože člověk a lidská důstojnost přestaly být v centru naší pozornosti. Ve svém projevu na zasedání pléna jsem na něj navázala a vyjádřila hluboké znepokojení nad viditelným porušováním Úmluvy o právech dítěte ze strany Norska v případu české rodiny Michalákových.

Byť ani některé členské státy EU nedodržují Úmluvu ve všech aspektech, za její nejflagrantnější porušování považuji nynější jednání Norska. A to kvůli případu české rodiny Michalákových, v němž norské úřady neprávem odebraly dva syny svým rodičům, aniž by se prokázalo jakékoliv ze vznesených obvinění.

Úmluva o právech dítěte nemá za cíl rodiny rozbíjet, ale spojovat. Jasně deklaruje, že rodina vytváří nejlepší prostředí pro výchovu a každé dítě má nárok na péči ve své rodině. Proto vyzývám norské orgány, aby přestaly omezovat právo dětí Michalákových, které přestože mají rodinu schopnou se o ně postarat, stále nebyly do péče svých blízkých vráceny. Zároveň děkuji českým občanům, politikům i europoslancům, kteří podporují tlak na Norsko, aby svou chybu napravilo.

Rodina nepřestává být důležitá

Jsem ráda, že Úmluvu projednáváme až po projevu papeže Františka. Ten připomněl přirozené lidské hodnoty a důležité postavení rodiny v dnešním světě. Úplná rodina s dětmi vychází podle mnoha výzkumů jako nejlepší model pro jejich výchovu, stále více dětí se však rodí mimo manželství. V některých vyspělých zemích se toto číslo šplhá až k 40 % ze všech narozených dětí.

Návrh usnesení k Úmluvě OSN o právech dítěte podporuji, byť není dokonalý. Je nutné upozornit, že práva dětí se totiž stále nenaplňují nejen v rozvojových zemích, ale ani i ve vyspělých zemích EU.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign