M. Šojdrová k programu mikrofinancování Progress

Úterý 15. 12. 2015,

Velmi vítám přijetí zprávy mého kolegy z klubu Evropské lidové strany a výboru EMPL Svena Schulzeho o nástroji mikrofinancování Progress. Systém mikrokreditů se velmi osvědčil, a to jak v rozvojových, tak i vyspělých zemích. Právem za něj dostal Nobelovu cenu míru jeho zakladatel, Muhammad Yunus.

zdroj: Evropská komise

zdroj: Evropská komise

Podtrhuji zejména sociální charakter mikrokreditů, neboť drobné podnikání je cestou ze sociálního vyloučení. Zde ale evropský program vykazuje určité slabiny - jeho efektivita není tak jednoznačná právě v souvislosti se znevýhodněnými skupinami obyvatelstva a sociální ekonomikou.

Uprchlíci jistě patří mezi znevýhodněné skupiny, ale jejich zahrnutí mezi cílové skupiny programu jsem nemohla podpořit. Tito lidé zatím nejsou v situaci, aby mohli žádat o mikroúvěry. Takový požadavek považuji za prázdné gesto.

Program Progress je bohužel v současné době dostupný pouze ve 22 členských státech, což by se mělo změnit. Jsem ráda, že má země, Česká republika, mezi ně patří.

Přestože některé naše pozměňovací návrhy neprošly a ve zprávě zůstala výše zmíněná reference k uprchlíkům jako cílové skupině programu, rozhodla jsem se text jako celek podpořit.

 

Zdroj obrázku/fotografie: Evropská komise


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign