Česká republika umí využít program Erasmus+

Pátek 11. 12. 2015,

Europoslankyně Michaela Šojdrová spolupořádala v Evropském parlamentu slyšení poslaneckého klubu Evropské lidové strany o provádění programu Erasmus+. Slyšení se soustředilo na jednotlivé aspekty provádění programu, včetně problematických bodů, mezi které patří zejména byrokratické procedury a dosud nedostatečná elektronizace. Na slyšení promluvil komisař EU pro vzdělávání Tibor Navracsics, německá ministryně zastupující spolkové země Brunhild Kurthová i řada odborníků z Evropské komise a národních agentur.

Českou republiku reprezentoval na pozvání M. Šojdrové ředitel odboru EU Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Luboš Dubovský.

Program Erasmus+ zastřešuje financování všech aktivit v oblasti primárního, sekundárního a terciárního vzdělávání, včetně mládeže a sportu a patří mezi nejúspěšnější a nejlépe hodnocené programy EU. Odpovídá tomu výrazné navýšení jeho rozpočtu o 40 %, a to i v době krize a úspor. Program Erasmus+ již není jen programem pro mobilitu studentů vysokých škol, ale je plnohodnotným nástrojem růstu a posilování ekonomiky (např. formou podpory odborné mobility, stáží či mladých podnikatelů).

Česká republika si vede, pokud jde o dosahované výsledky, velmi dobře. Zástupce MŠMT se soustředil především na příklady úspěšných projektů z oblasti e-twinningu (on-line spolupráce mezi školami) a propojování škol. Právě oblast výměny zkušeností formou partnerství mezi vzdělávacími institucemi je druhou hlavní osou celého programu vedle podpory mobility.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign