Lidové noviny: Přísun peněz na kurzy pro elitní žáky vázne

Pondělí 15. 12. 2014,

Před pěti měsíci slíbil ministr Marcel Chládek (ČSSD) programu pro talentované studenty finanční podporu pět milionů korun. Desítky gymnazistů se proto mohly zapojit i letos do online výuky americké Johns Hopkins University. Peníze na jejich stipendium ovšem zatím nedorazily.

zdroj: Wikipedia.org

zdroj: Wikipedia.org

PRAHA Zvládají studovat svoji školu a k tomu kurzy CTYOnline americké Johns Hopkins University. Látku probírají v angličtině a na závěr obdrží prestižní certifikát. Za poslední čtyři roky takto absolvovalo přes 600 studentů. Náklady na kurzovné dosud hradila nadace American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS). V roce 2013 ministerstvo školství a resort průmyslu avizovaly, že projekt podpoří 20 miliony. To se ale nestalo. Vláda Jiřího Rusnoka plán stopla, neboť tehdejší ministr školství Dalibor Štys program označil za "elitářský a komerční".
Fondu se nedařilo získat státní podporu jako v jiných zemích. "Projektu hrozí, že bude předčasně ukončen," vyjádřil se tehdy Martin Herman, který činnost AFCSLS vede.
"V ničem není problém" Letos v červenci ale současný šéf resortu Marcel Chládek (ČSSD) přislíbil, že na projekt vyčlení pět milionů pro tento školní rok. "Zároveň bych byl rád, aby Centrum pro talentovanou mládež vzniklo i v České republice," řekl ministr.
Od té doby se uskutečnilo ještě několik schůzek, které organizátory utvrdily v tom, že je vše na dobré cestě. "Prošli jsme výběrovým řízením a kolegium ministra nám grant i strategickou dlouhodobou spolupráci na projekt CTYOnline schválilo na konci října. Celková podpora, kterou ministerstvo přislíbilo pro dva školní roky, je deset milionů korun. "Velmi si ceníme podpory pana ministra Chládka. Máme skvělé výsledky. S podporou ministerstva školství bychom tento program rádi podstatně rozšířili." říká Herman.
Organizace proto zahájila pátý ročník a 150 středoškoláků se do výuky zapojilo počátkem října. Uhradili i 20 procent ceny kurzovného. Zbylou část, která má být dotovaná ministerstvem, však univerzita nedostala a už se po ní ptá.
LN poslaly ministru Chládkovi otázku, kde nastal problém a zda projekt získá podporu. "V ničem není problém, porada vedení to schválila a nyní se připravuje smlouva k podpisu," odpověděl.
Herman z nadace AFCSLS proto doufá, že naplnění slibu nic nestojí v cestě. "Věříme, že došlo k nějaké technické chybě a studenti nebudou muset studium předčasně ukončit ještě před Vánoci," dodal. Podobně situaci vidí i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která se za projekt zasazovala přímo na ministerstvu školství. "Seznámila jsem se se studenty a apelovala jsem na pana ministra Chládka. Byla jsem ráda, že v červenci rozhodl o vypsání grantu," sdělila LN.
Jedna z hlavních výhod projektu je podle ní to, že se mohou do vzdělání na prestižní univerzitě zapojit i studenti z chudých rodin. "Není to žádný elitářský exkluzivní klub. A forma tohoto studia je velmi motivační," řekla také.
Jenže podle informací LN je právě tento argument negativem pro některé kritiky na ministerstvu školství. Ti mají za to, že studenti odjedou studovat do ciziny. Navíc se obávají, že by kurzy CTYOnline mohly oslabit zájem o jiné domácí programy.
Podle Šojdrové je program výhodou i pro české učitele, kteří během studia gymnazisty doprovázejí. Mohou tímnačerpat nové nápady, jak přistupovat k výuce, a zlepšit si odbornou angličtinu.
Online studium stojí mezi 16 až 31 tisíci korunami. Grant v letošním školním roce umožní zúčastnit se 300 studentům. Další se mohou hlásit na jaře.
Studenti mohou kurzy absolvovat z domova nebo na některých školách jako volitelný předmět. Kurzy především matematiky a přírodních věd trvají čtyři až sedm měsíců.
"Když jímprojdou, zlepší si odborné znalosti studovaného předmětu a získají mezinárodní certifikát. Zároveň si osvojí odbornou angličtinu amohou se přihlásit do mezinárodních testů, v nichž pak mají šanci mnohem lépe uspět," vysvětlila Jeanne Bočková z nadace AFCSLS.
Šance na studium v cizině Někteří studenti získali stipendia na zahraničních univerzitách, většina ale pokračuje na českých. Kromě online kurzů studenti mohou získat stipendia do letního programu CTY na prestižních univerzitách jako Berkeley, Princeton či Johns Hopkins v USA, nebo třeba v Hongkongu. Každoročně toto stipendium získává deset studentů od nadace AFCSLS.
Cílem nadace je založit pobočku Centra pro talentovanou mládež v Česku, a tímsnížit kurzovné na méně než polovinu. "Projekt je připraven," doplňuje Bočková.


Michaela Kabátová, Lidové noviny


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign