Europoslanci diskutovali o české kinematografii

Úterý 16. 12. 2014,

Na pozvání Michaely Šojdrové se dnes ve Štrasburku uskutečnila pracovní snídaně českých europoslanců. Hostem byla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Téma kinematografie a filmového průmyslu bylo vybráno symbolicky. Právě v těchto dnech totiž poslanci Evropského parlamentu (EP) vybírají ze tří finalistů vítěze prestižní filmové ceny LUX, kterou parlament pořádá. Tu na setkání zastupoval Jindřich Pietras z kanceláře EP.

„Chtěla jsem tuto příležitost využít k diskusi o aktuální situaci českého filmu v kontextu evropské kinematografie. Oprávněně si totiž klademe otázku, proč například v ostré evropské konkurenci uspělo dílo polské či slovinské, a žádný český snímek není zastoupen,“ uvedla Michaela Šojdrová.

Ředitelka Státního fondu kinematografie seznámila poslance s okolnostmi vzniku fondu, příslušnou legislativou a provedla srovnání s ostatními evropskými státy.

„Český film doplácí částečně na dlouhodobé podfinancování a často ani není veřejností uznáván jako vhodný reprezentant podporující českou kulturu v zahraničí. V tomto ohledu máme ještě co dohánět. Vhodnou inspiraci vidím například v Dánsku či v Polsku," řekla Bezděk Fraňková. Právě k pomoci prorazit českým filmům mimo úzký region střední Evropy by měla činnost Fondu směřovat.

Europoslance zajímala zejména otázka systému filmových pobídek, který v současné době aplikuje sedmnáct členských států Evropské unie, problematika kvality filmové produkce či product placement.

„Dovedu si představit, že filmový průmysl může i v tržních podmínkách produkovat kvalitní filmy. Aby se však film pro náročného diváka prosadil na mezinárodní scéně, potřebuje daleko větší podporu, než je mu dávána dnes. Jiné země tak činí a jsou úspěšné," dodala Šojdrová. Dlouhodobé řešení vidí též v posilování filmové gramotnosti a v mediální výchově mladé generace.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign