Jsem proti kvótám pro ženy, říká Šiklová

Pondělí 3. 11. 2014,

Objektivní fakta dokládají, že ženy jsou znevýhodněny jak na trhu práce, tak i v politice. I to zaznělo na diskuzním setkání, které bylo věnováno zejména zaměstnanosti a rovného zastoupení mužů a žen. Pod patronací europoslankyně Michaely Šojdrové se uskutečnilo příznačně v pardubické kavárně Evropa. Panelové diskuze se kromě socioložky Jiřiny Šiklové a senátorky Miluše Horské v druhé polovině zúčastnila i valná většina přítomných hostů. Padla řada otázek "na tělo" a lidé pozorně naslouchali názorům druhých. Svou atmosférou tak pardubické setkání vybočilo z řady podobných akcí a nadlouho se zapsalo do paměti všem účastníkům.

Známá socioložka a publicistka Jiřina Šiklová se podrobněji zabývala především problematikou uplatnění žen na trhu práce. V této souvislosti připomněla, že do poloviny minulého století u nás nebylo běžné, že by ženy byly plnohodnotně zaměstnávány. "Tyto historické skutečnosti se dodnes projevují v mentalitě žen, které se často zbytečně podceňují. Ženy navíc musí během svého života zvládnout mnohem více sociálních rolí než jejich mužské protějšky, a i to je může při budování kariéry znevýhodňovat," uvedla Šiklová. I přes tyto okolnosti však nositelka ocenění Žena Evropy není podporovatelkou zavedení fixních kvót pro ženy jak v politice, tak i na trhu práce.

"Potěšilo mě, když předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vyhlásil, že chce mít ve svém týmu větší zastoupení žen," poodhalila poslankyně Evropského parlamentu Šojdrová jeden z důvodů, proč podpořila novou komisi. Tématem diskuzního odpoledne, které organizovala za podpory Evropské lidové strany, byla ale hlavně problematika nezaměstnanosti. Šojdrová připomněla, že Evropská unie si vytyčila cíl dosáhnout do roku 2020 zaměstnanosti 75 % u osob ve věku mezi 25 a 65 lety. Tomu odpovídá i množství programů, které mají ulehčit hledání místa lidem patřícím mezi nejohroženější skupiny – ženám po mateřské dovolené, absolventům škol a seniorům nad 50 let věku. Za pozornost podle Šojdrové stojí především program Záruky za mladé.

Europoslankyně také přidala svou osobní zkušenost s tím, když jako bývalá ředitelka odboru umožnila svým podřízeným – matkám malých dětí – pracovat z domu. "Nejen že home office neznamenal nižší pracovní výkony, ale naopak umožnil těmto ženám pracovat v klidu a s mnohem větším nasazením," zdůraznila Šojdrová. To je podle ní jedna z možností, jak matkám umožnit snadnější zapojení a postupný návrat do pracovního procesu.

Tak říkajíc domácí účastnicí pardubické panelové diskuze byla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Ta se ve svém příspěvku zaměřila především na problematiku kvality profesní přípravy studentů. "Měli bychom si pečlivě vyhodnocovat, ze kterých škol se absolventi bez problémů uplatňují na trhu práce a kteří absolventi mají naopak problémy. Zejména u některých vysokých škol mám o kvalitě profesní přípravy vážné pochybnosti. K tomu, abychom nekvalitní vysoké školy přestali podporovat, je ale třeba nalézt i pořádný kus politické odvahy. Čím dříve se tak stane, tím lépe pro všechny," uvedla Horská, která sama dlouhá léta působila jako ředitelka školského zařízení.

 

O besedě informoval také zpravodajský portál Pardubice podle vás a Pardubický deník.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign