Cena LUX – Film v digitální sféře – VŠ zkoušky v Evropě

Úterý 4. 11. 2014,

Výbor pro kulturu a vzdělávání se v úterý 4. listopadu na zasedání zabýval filmovým oceněním LUX, tématem filmu v digitální sféře a studií na téma Vysokoškolské vstupní kvalifikace a zkoušky v Evropě: srovnání.

Ocenění LUX má úspěch

Cenu LUX uvedla a zhodnotila bývalá předsedkyně výboru Doris Pack. "Vytvořili jsme tuto cenu jako podporu evropských filmařů, zvláště těch malých a středních. A ukazuje se, že se to daří," vysvětlila.

Tři filmy vybrané do finále se budou promítat na mnoha místech po celé Evropě včetně České republiky. "V prosinci se účastním promítání jednoho ze tří vybraných filmů Ida v Brně," potvrdila místopředsedkyně výboru Michaela Šojdrová. O vítězném filmu bude následně spolurozhodovat s ostatním poslanci Evropského parlamentu. "Proto pro mě budou důležité názory diváků po brněnském promítání," dodala.

Filmové výzvy v digitální sféře

V dnešní době moderních technologií a internetu není problém pro většinu obyvatel si určitý film pustit kdykoliv a kdekoliv se jim zachce. Problémem ale zůstává šíření filmů mezi lidmi – často se k nim kvalitní evropská tvorba nedostane, zapadne v konkurenci asijských či amerických filmů, případně není cenově dostupná (a lidé se uchylují k nelegálnímu stahování). Oproti USA je potřeba zapracovat na marketingu filmů – i zvýšení rozpočtu na tuto položku, které v Evropě momentálně činí zhruba 10 % oproti 33 % z celkového rozpočtu v USA.

Podle výboru CULT je třeba podpořit i filmy, které nejsou vyrobené v anglickém jazyce. Úspěšným vzorem může být film Nedotknutelní (Intouchables) ve francouzštině, který slavil celosvětový úspěch.

Další připomínkami k tématu byly dvě věcné poznámky: zaprvé zaznělo, že autorské právo musí být aktuální a nebránit kreativitě i šíření filmů. Druhak je třeba učit děti od raného věku mediální výchově, v jejímž rámci se naučí kriticky dívat na filmy.

Je třeba podpořit mobilitu v rámci vysokých škol

Tuto studii prezentovali Niccolo Durazzi (LSE Enterprise) a Cecile Hoareau McGrath (Rand Europe). Z jejich závěrů vyplynulo, že je třeba snížit bariéry studentům při vstupu na vysoké školy i jinde v Evropě než v jejich domovském státě. Například by mohl být zřízen centrální systém, v jehož rámci by student vyplnil pouze jednu přihlášku (a zaplatil jen jeden poplatek) a došlo by k přihlášení na více vysokých škol v různých evropských zemích.

Také je třeba podpořit vzrůst šancí studentů na dokončení vysoké školy. Tomu se dá částečně předejít poskytnutím dostatku informací ještě před přihlášením na univerzitu. Stejně tak autoři navrhují větší vzájemnou spolupráci vysokých a středních škol.

Studie ale obsahuje popis systémů pouze šesti evropských zemí. "Myslím, že EU nemůže plánovat žádná opatření v této oblasti bez důkladné znalosti a monitoringu fungování všech 28 systémů členských zemí, které jsou velmi odlišné. Proto doporučuji plošný monitoring všech zemí unie," dodala europoslankyně a místopředsedkyně CULT Michaela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign