Jednání pléna Evropského parlamentu v měsíci dubnu

Úterý 5. 5. 2015,

Dubnové plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku mělo na svém programu celou řadu zásadních bodů.

zdroj: eunews.it

zdroj: eunews.it

Evropský parlament právě schválil usnesení k pronásledování křesťanů v celém světě, což považuji za velmi významný krok. Mimo jiné odsoudil nedávné útoky na křesťanské komunity v různých zemích a vyjádřil svou solidaritu s rodinami obětí. Připomněl, že svoboda náboženského vyznání a přesvědčení je významným způsobem porušována v 82 zemích ze 196 (což představuje 42 %), přičemž křesťané jsou nejpronásledovanější náboženskou menšinou na světě. Evropský parlament pak také vyzval muslimské autority, aby plně odsoudily všechny teroristické útoky, včetně těch, které se zaměřují na náboženské komunity a menšiny, a obzvláště křesťany.

Parlament se též zabýval otázkou migrantů v oblasti Středomoří a přijal rezoluci vyzývající Evropskou komisi a členské státy k činnosti. Výsledný text jsem podpořila, protože evropskou spolupráci v tuto chvíli považuji za jediné možné řešení. Podporuji solidární postoj České republiky vůči zemím, které jsou vystaveny imigrační vlně, a podporuji, aby se i naše země podělila o toto břímě. Při hlasování o části rezoluce týkající se povinného zavedení kvót jsem se nicméně zdržela. Přeji si totiž, abychom tak učinili dobrovolně, jako výraz naší odpovědnosti a solidarity s těmi, kteří jsou skutečně postiženi válkou a pronásledováním.

Praktickou otázkou je zavedení systému nouzového volání pro automobily "eCall," který v případě nehody oznámí polohu vozidla na linku tísňového volání. Do nových vozů by měl být systém zaváděn nejpozději koncem března roku 2018. Některé automobilky jej však do vozů montují už dnes.

Praktického života v oblasti ochrany životního prostředí se týká přijatá směrnice o spotřebě igelitových tašek, která motivuje k zodpovědnějšímu chování. Členské státy mají totiž možnost přijmout opatření k tomu, aby roční průměrná spotřeba nepřesáhla 90 lehkých plastových nákupních tašek na osobu do roku 2019 a 40 lehkých plastových nákupních tašek na osobu do roku 2025, nebo zajistit, aby do konce roku 2018 nebyly lehké plastové nákupní tašky v místě prodeje zboží poskytovány bezplatně.

Za podstatné pak považuji usnesení parlamentu o otázce spotřeby alkoholu.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign