Jednání Evropského parlamentu v měsíci červenci

Pátek 17. 7. 2015,

Evropský parlament se ve Štrasburku sešel ve dnech 6. - 9. července 2015. Zabýval se mimo jiné přípravou smlouvy TTIP či problematikou autorských práv.

zdroj: europa.eu

zdroj: europa.eu

EP schválil Zprávu o výhledech odvětví mléka a mléčných výrobků EU, která mimo jiné zdůrazňuje význam přesných a včasných informací o objemu produkce mléka v době po zrušení kvót. Parlament vyzval Komisi, aby přišla s novými nástroji, které pomohou stabilizovat situaci na trhu s mlékem a zvýší atraktivitu produkce mléka. Nová opatření by měla směřovat k posílení organizací producentů a posílení jejich konkurenceschopnosti, včetně těch ze znevýhodněných podhorských oblastí.

Poslanci též přijali návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o vytvoření a uplatňování rezervy tržní stability pro systém EU pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. V materiálu došlo k zahrnutí kompenzačních podmínek důležitých pro Českou republiku, rezerva by měla vzniknout k 1. 1. 2019.

Patrně nejsledovanějším bodem pléna byla práva obsahující doporučení Evropského parlamentu Komisi týkající se jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Text zprávy je vyvážený a v souladu s představami frakce EPP, v nejcitlivějším bodě o ochraně investorů prošel kompromisní pozměňovací návrh vyzývající k nahrazení mechanismu urovnávání sporů mezi investory a státem (ISDS) novým systémem, který by se řídil demokratickými zásadami a podléhal přezkumu.

Silné emoce pak před projednáváním vyvolala nelegislativní Zpráva o provádění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/29/ES ze dne 22. května 2001 o harmonizaci určitých aspektů autorského práva a práv s ním souvisejících v informační společnosti. Zpráva šla zcela nad rámec původního zadání a její ambicí se stalo nastínění parametrů budoucí revize legislativy EU v oblasti copyrightu. Ze zprávy i za přispění poslanců KDU-ČSL vypadl bod týkající se svobody panoramatu (volné užívání děl trvale umístěných na veřejných místech), takže tato otázka není v žádné podobě ve zprávě obsažena.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign