Iráckým křesťanům se otevírá cesta do ČR

Úterý 27. 10. 2015,

Velmi vítám dnešní podporu projektu na záchranu křesťanů z Iráku i ze strany českého premiéra. Osobně jsem v kontaktu s Nadačním fondem Generace 21, který přesídlení zhruba 25 rodin organizuje. I přes značnou ochotu řady jednotlivců i charitativních organizací k pomoci byl dosud nejtěžší překážkou zdrženlivý postoj českých ministerstev vnitra a zahraničí. Věřím, že po dnešním dni tato překážka padla a mnohaměsíční úsilí se tak úspěšně završí. Těší mne, že plán od začátku podporují i ministři KDU-ČSL v čele s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem.

S otcem Benjaminem Shamounem, který dnes navštívil úřad vlády, jsem se v posledních dnech setkala hned dvakrát. Otec Benjamin se ve svém opatství kláštera Mar Mattai v severním Iráku stará o 12.000 vnitřních křesťanských vysídlenců, které dnes nejvíce trápí nedostatečná zdravotní péče, špatné ubytování či zajištění vzdělání pro děti. Hlavním bodem našich schůzek byla kromě podpory dočasného přesídlení rodin iráckých křesťanů i podpora trpícím přímo na místě.

Vím, že humanitární pomoc musí směřovat na všechny, kteří ji potřebují, přesto je však zřejmé, že v tuto chvíli jsou křesťané nejvíce pronásledovanou menšinou na územích Iráku a Sýrie a navíc nemají zastání ani u vlastních vlád a nedostávají žádnou pomoc.

V České republice jsou již vytipované farnosti, které jsou ochotny irácké rodiny přijmout a pomoci jim s aklimatizací. Osobně tuto iniciativu velmi podporuji a vnímám ji jako konkrétní příklad solidarity naší země s trpícími uprchlíky, což ostatně zdůrazňuji i na půdě Evropského parlamentu.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign