Evropanka z Kroměříže

Úterý 28. 5. 2024, Petr Pithart

Petr Pithart

Kroměříž je otevřené, evropské město. Mají tam mimo jiné velmi aktivní pobočku UNESCO. Dlouho ji vedla paní Eva Nováková, bývalá senátorka. A to je maminka té Míši, Míši Evropanky, jak já jí říkám. Proč Evropanky? Protože ona je naše skvělá poslankyně v Evropském parlamentu. 

Teď kandiduje potřetí. Že je až na devátém místě v pořadí kandidátů koalice Spolu? No to přece vůbec nevadí! Od toho jste tu vy, voliči, nejen z Kroměříže, nejen Moraváci, abyste jí při volbách zakroužkovali devítku a posunuli ji nahoru, tak, aby byla zvolena.

A zase se ptáte proč? Protože to je pracovitá poslankyně, která je v Evropském parlamentu se svou skvělou francouzštinou jako doma. Ale právě že doma je i v republice! A tady se setkává s občany, aby jim vysvětlila, co tam vlastně dělá, ale taky jak si počínají jednotlivé předsednické země, v čem jsou jiní než my.

Byl jsem toho svědkem a říkal jsem si, kdo to z jejich kolegů taky dělá? Zaměřuje se na agendu, která se bezprostředně týká našeho všedního života. Každý týden jezdí na Moravu a vidí, jak místní trápí sucho.

Proto podporuje malé a střední zemědělce a inovace v zemědělství. V Evropském parlamentu je místopředsedkyní Výboru pro kulturu a vzdělávání. Podporuje Ukrajinu. Ví, že musíme zastavit Putina.Vystupuje proti deportacím ukrajinských dětí do Ruska. Iniciuje rezoluce za propuštění politických vězňů z diktátorských režimů, jako je Bělorusko, Rusko a Ázerbájdžán, a za pomoc pronásledovaným křesťanům. Ona přináší povědomí, znalost o tom, co je Evropa, co je vlastně Unie, jak to tam chodí.

Míša je skromná dáma, žádná tlučhuba, jakými jsou někteří její kolegové. Nedejte se zmýlit, radím vám. Michaela Šojdrová je správná volba.  To vám radí zkušený politik. Bývalý předseda vlády, bývalý předseda Senátu. Který nikoho jiného nedoporučuje, jen tu naši Míšu. Dejte na mně, prosím Vás. 

Autor je bývalý předseda české vlády, dlouholetý předseda Senátu, spisovatel a právník věnující se politologii a historii, někdejší disident a signatář Charty 77. 

Článek vyšel v tištěné verzi Katolického týdeníku dne 28.5. 2024.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign