EU zvýší výdaje na vzdělávání a kulturu. Víc dostane třeba program Erasmus+

Středa 22. 10. 2014,

Evropští poslanci dnes hlasovali o návrhu rozpočtu Evropské unie na rok 2015. Pokud rozpočet finálně schválí společně s Radou, výdaje do kultury a vzdělávání by se oproti letošnímu roku měly navýšit.

zdroj: europa.eu

zdroj: europa.eu

Například hlavní finanční nástroj na podporu vzdělávání v EU, program Erasmus+, dostane o 30 milionů eur víc, celkem 1 346 milionů eur v závazcích. Na kulturu celkově půjdou 2,9 miliardy eur, tedy o 70 milionů více než letos.  

"Zlepšení kvality vzdělávání, mobilita studentů, podpora kulturní rozmanitosti a rozvoje kreativity. To jsou nutné investice do budoucnosti členských zemí i celé EU, které potřebují finanční zdroje," okomentovala místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání Michaela Šojdrová důvod navýšení prostředků v těchto oblastech. "Proto mě těší, že vzdělání evropských občanů i různorodé kulturní aktivity patří stále k současným prioritám Evropské unie," dodala.

Mezi priority EU na rok 2015 patří právě program Erasmus+ podporující studenty různých věkových kategorií i celoevropskou úroveň vzdělávání. Tento program se obdobně jako jiné schvaluje na sedm let (2014–2020), během kterých má celkem obdržet 14,774 miliard eur.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign