Kandidáti na eurokomisaře ze Slovinska i Slovenska prokázali, že patří do Evropské komise

Pondělí 20. 10. 2014,

Štrasburk/ Evropský parlament dnes večer vyslechl v druhém kole grilování dva kandidáty: novou slovinskou kandidátku na eurokomisařku pro dopravu Violetu Bulcovou, kterou její vláda do Komise vyslala jako náhradu za neschválenou Alenku Bratušekovou, a zkušeného slovenského kandidáta Maroše Šefčoviče.

Designovaná slovinská komisařka Bulcová se postavila za ekologičtější dopravu, férovou soutěž mezi dopravci nebo přesunu větší části dopravy na železnice. Nevyhnula se ani odpovědi na otázku ohledně vnitrozemské vodní cesty. Podle ní  Dunaj hraje velkou roli. Navrhuje prohloubit koryto, aby Dunaj mohl  být více využíván, ale s ohledem na biodiverzitu. "Jsem ráda, že vidí využití vodní cesty právě  v kontextu životního prostředí, myslím, že tím i nepřímo odpovídá na budoucnost kanálu Dunaj–Odra–Labe," okomentovala slyšení europoslankyně Michaela Šojdrová.

Violeta Bulcová nebude navrhovat uzavírání letiště z důvodů Eboly. "K této otázce i dalším se kandidátka vyjádřila dost prakticky, je na ní vidět otevřenost a ochota komunikovat. Některé odpovědi  zůstávají více obecné, pochopitelně, detaily všech EU programů a  dokumentů ještě nezná. Ale myslím, že dostane šanci," zhodnotila její výkon Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Slovák Šefčovič prokázal své letité zkušenosti

Slovenský komisař Šefčovič měl původně spravovat právě dopravu, nicméně předseda evropské komise Juncker rozhodl o výměně portfolií. Právě proto se ocitl slovenský kandidát na slyšení během pár týdnů již podruhé. Tentokrát jej grilovali z témat týkajících se energetické unie. "Pan Šefčovič opět prokázal, že má dlouholeté a bohaté zkušenosti z Evropské komise," dodala europoslankyně Michaela Šojdrová. Podle ní komise v nynějším navrhovaném složení schválením, která se koná ve středu 22. října, projde.

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign