Byla i doba naděje a možností, říká bývalá poslankyně Šojdrová

Čtvrtek 26. 9. 2013,

Michaela Šojdrová působila 14 let v poslanecké sněmovně, zastávala řadu politických funkcí a dokonce šéfovala klubu KDU- ČSL. Jak vzpomíná na dobu ve vrcholné politice? Vrátila by se k ní? I na tyto otázky odpověděla v rozhovoru pro 5plus2.cz

Jak vzpomínáte na dobu vašeho působení v poslanecké sněmovně?

Těžko odpovědět na pár řádcích. Poprvé jsem kandidovala na výzvu Josefa Luxe a byl to on, kdo formoval můj vztah k politice. Politiku jsem považovala za službu a tak ji chápu i dnes. Práce v Poslanecké sněmovně přinášela zklamání i úspěchy. Věnovala jsem jí veškerý čas, na úkor svých zájmů a někdy i na úkor své rodiny. Byla to doba neopakovatelná. V roce 1996 jsme neměli generaci politiků, kteří by vyrostli od zastupitelstev obcí, krajů, kteří by měli potřebné zkušenosti anebo politologické, sociologické vzdělání, všechno jsme se učili za pochodu. Ale byla to také doba naděje a otevírání nových možností.

Šla byste do toho znovu?

Myslím, že ano, ale některé věci bych dělala jinak, prostě jsem se za tu dobu naučila rozlišovat věci důležitější od těch, které mohu nechat na druhých. Myslím, že se mi podařilo prokázat, že politika se dá dělat poctivě, ve prospěch lidí a ve spolupráci s lidmi, kteří očekávají rozumná řešení. Mám radost, že dnes místo mne do poslanecké sněmovny kandidují mladí a také již zkušení politici, se kterými jsem dlouhodobě spolupracovala, věřím, že na moji práci naváží.

Pokračování rozhovoru

Autor článku Jana Rohanová


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign