Zářijovému jednání ve Štrasburku dominovalo téma uprchlíků

Neděle 20. 9. 2015,

Nejočekávanějším bodem programu jednání pléna Evropského parlamentu ve dnech 7. – 10. září bylo vystoupení předsedy evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který přednesl svoji historicky první „Zprávu o stavu Unie“.

zdroj: zpravy.aktualne.cz

zdroj: zpravy.aktualne.cz

Dle očekávání se jeho vystoupení týkalo v největší míře aktuální uprchlické krize, které EU momentálně čelí. Její vyřešení označil Juncker za hlavní současnou prioritu. Konkrétní kroky však zmínil ne příliš podrobně a nechal je na pozdější představení Komisí. Na druhou kolej se tak dostala například otázka zadlužení Řecka a ekonomické krize, přestože je předseda Komise v druhé části projevu neopominul.

Komise se členy Evropského parlamentu skutečně diskutovala o nových návrzích na řešení migrační krize, mezi které patří přemístění 120 000 žadatelů o azyl v rámci EU, tedy nad rámec v květnu navrženého počtu 40 000. Po rozpravě většina poslanců v hlasování tento návrh podpořila a následující den (čtvrtek) poslanci schválili nezávazné usnesení nesoucí se v podobném duchu. Ani jedno z nich europoslankyně Michaela Šojdrová s kolegy z KDU-ČSL nepodpořila.

Evropský parlament na jednání rozšířil Komisí navrhovaný zákaz klonování na všechna hospodářská zvířata, jejich potomky a z nich získávané produkty, včetně zárodečných produktů klonů. Přestože pozice České republiky se ke klonování přiklání, Michaela Šojdrová návrh podpořila.

Poslanci podpořili zprávu o podpoře hmotného i nehmotného kulturního dědictví v EU. Za klub evropské Lidové strany ji měla na starosti místopředsedkyně výboru pro kulturu a vzdělávání Michaela Šojdrová. Zpráva ukazuje na skutečnost, že kultura má nesmírně velký význam nejen pro naši identitu či volný čas, ale také ekonomiku a vzdělávání. Kulturní dědictví je zdrojem růstu a mělo by takto být chápáno a podporováno. Kulturní památky přitahují turisty, a pokud jsou živé svým obsahem, mohou skvěle posloužit ke vzdělávání mladších generací.

Parlament i přes odpor poslanců KDU-ČSL schválil Zprávu o posílení postavení dívek v EU prostřednictvím vzdělávání obsahující řadu problematický bodů, které navíc přímo odporují základním smlouvám o fungování Unie ve věcech vzdělávání a prolamují zásadu subsidiarity. Materiál je tzv. vlastní parlamentní iniciativou a není pro žádný členský stát závazný.

Pozitivní zprávou pak je, že EP přijal zprávu europoslankyně Michaely Šojdrové o podpoře podnikání mladých prostřednictvím vzdělávání a odborné přípravy. Evropská unie věnovala podpoře podnikání mladých pozornost již dříve, tato zpráva je však jediná, která se tímto tématem zabývá samostatně a podrobně.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign