Ta naše domácí (euro)zabijačka

Pátek 22. 1. 2016,

Okolo směrnic a nařízení Evropské unie koluje spousta mýtů, polopravd, někdy dokonce lží. Jedním takovým mýtem je pořádání zabijaček, které měla EU údajně zakázat. Zima je tradičním zabijačkovým obdobím a zájem veřejnosti o tuto problematiku tak pochopitelně opět narůstá. Podívejme se proto podrobně na to, jak se to má se zabijačkami doopravdy.

Foto:Joker Island (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Foto:Joker Island (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

EVROPSKÁ UNIE ZABIJAČKY NEZAKÁZALA…

Zákaz zabijaček ze strany EU byla opravdu jen a pouze fáma. Je pravda, že několik směrnic a nařízení se hygienou a veterinární praxí při porážení zvířat zabývá.

První taková směrnice (č. 64/433/EHS) nabyla platnosti již v roce 1964 a regulovala především hygienickou stránku obchodu s masem. Další směrnice (93/119/ES) z roku 1993 už řeší přímo porážení zvířat, zejména pak otázku, jak musí zabití proběhnout, aby zvíře netrpělo. Daná pravidla se nevztahují na případy, kdy je zvíře poraženo při náboženských rituálech. Doslova se ve směrnici 93/119/ES v článku č. 5, odst. 2 dočteme: „Požadavky (…) se nevztahují na zvířata, k jejichž porážce se používají zvláštní metody na základě určitých náboženských rituálů.“

Nejde ovšem o unijní právní předpis vysloveně restriktivní ve vztahu k členským státům – ve skutečnosti dává směrnice členským státům pravomoc určit si vlastní pravidla, za předpokladu dodržení cílů směrnice. Jakákoliv náboženská obec, která by chtěla rituální zabití vykonat, musí mít povolení od státu, kde se porážka koná, nikoliv od Evropské unie. Když se rozšířil mýtus, že Unie zakazuje zabijačky, ruku v ruce s ním šla informace, že náboženské porážky (například maso na košer nebo halal způsob) naproti tomu zůstávají povoleny. To je ovšem poloviční pravda. Směrnice dala členským státům legislativní prostor nastavit si pravidla pro porážku zvířat a Česká republika této možnosti využila tak, že národní pravidla připouští jak náboženské rituály (§5f zákona č. 246/1992 Sb.), tak domácí zabijačky (viz dále).

Další nařízení Evropské komise (č. 853/2004/ES) pochází z roku 2004 a opět se věnuje zejména hygienickým podmínkám pro potraviny živočišného původu. Pro případ zabijaček je ovšem irelevantní, protože v článku 1 odst. 3 je výslovně uvedeno: „Toto nařízení se nevztahuje na prvovýrobu pro soukromé domácí použití.“

Poslední nařízení dotýkající se porážení zvířat vstoupilo v platnost v roce 2009, ani to se ovšem zabijačky nijak nevylučuje.

Od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 žádná evropská legislativa neovlivnila možnost uspořádat zabijačku.

…ČESKÉ ZÁKONY NA NĚ VŠAK PAMATUJÍ

Ano, české zákony berou zabijačky na zřetel. Už v roce 1961 byl přijat zákon, který stanovuje, že zvířata musí být porážena na jatkách, což uvádí i zákon z roku 1987 a nakonec i zákon z přelomu tisíciletí. Ve všech těchto zákonech ale najdeme výjimku – tzv. „domácí porážku“.

Zákon z roku 1999 v platném a účinném znění doslova uvádí: Není-li stanoveno jinak, musí být jatečná zvířata poražena na jatkách za podmínek stanovených tímto zákonem, zvláštními právními předpisy a předpisy Evropské unie. Jatečná zvířata s výjimkou skotu staršího 24 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele (domácí porážka). Toto maso a orgány podléhají veterinárnímu vyšetření, stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem k nákazové situaci.“

Zákon tedy zmiňuje i předpisy EU, kterým konkrétně v oblasti porážení zvířat je právě již zmíněné nařízení z roku 2004. Tedy nařízení, v němž se píše, že se nevztahuje na soukromé domácí použití.

DOMÁCÍ ZABIJAČKU MŮŽETE USPOŘÁDAT…

Z předešlých řádků tedy vyplývá, že Evropská unie zabijačky nijak neomezuje. Česká legislativa však ano – a to pouze pro soukromé domácí účely. Nic jako „obecní zabijačkyčeské zákonodárství nezná a nelze vyloučit, že jejich pořádání může být potrestáno pokutami. Nesplňují totiž podmínku, že maso z poraženého zvířete musí „zůstat v rodině“. Takový zákon už ale beze změn platí více než 50 let.

… A BRZY NEJSPÍŠ BUDETE MOCI POZVAT I SOUSEDY

To se ale brzy pravděpodobně změní. Ministerstvo zemědělství pod vedením Mariana Jurečky chce pravidla pro zabijačky uvolnit a připravilo novelu zákona, která by měla umožnit darovat zabijačkovou výslužku i „osobám blízkým“. Doslova se v novele v §21 odst. 3 píše: „Jatečná zvířata (…) mohou být poražena ve vlastním hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v jeho domácnosti nebo pro spotřebu osoby blízké podle občanského zákoníku (domácí porážka).“

 

Foto:Joker Island (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign