Stáž mi pomohla pochopit, co pro nás Evropská unie dělá, říká studentka

Pondělí 1. 9. 2014,

"Do Evropského parlamentu jsem chtěla jet, protože je to významná instituce, složená ze zajímavých a schopných lidí. Seznámit se s těmito lidmi má pro mě osobně velkou váhu," říká Tereza Philippová, která jako první stážistka pobývala v bruselské kanceláři europoslankyně Michaely Šojdrové. "Tato zkušenost člověka ovlivní v jeho dalším směřování a také v pohledu na Evropskou unii jako celek," dodává.

Užitečnost pobytu spatřuje v lepším poznání Evropského parlamentu i celého jeho chodu.  "Také jsem se díky jednomu z úkolů mohla věnovat oboru, který je pro mě nejbližší – veřejnému zdravotnictví," vypočítává Tereza, která letos v říjnu nastupuje do studia medicíny na UK v Hradci Králové. "Vytvářela jsem přehled dokumentů a nařízení, které se týkají zdravotnictví a byly projednávané Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou EU v posledních letech," doplňuje. Tato agenda totiž spadá pod výbor ENVI, ve kterém je europoslankyně Šojdrová náhradnicí. "Přestože v době mého pobytu měl evropský parlament volnější prázdninový režim, seznámila jsem se tam s inspirujícími lidmi. Dokonce mi bylo nabídnuté i prodloužení mé stáže do nástupu na vysokou školu," doplňuje stážistka. "Nejvíce mě ovlivnilo setkání s některými europoslanci. Jsou to lidé, kteří ukáží člověku, kolik by toho mohl dokázat."

V Evropském parlamentu ji zároveň různé věci překvapily. "Třeba průběh schvalování legislativy. Nevěděla jsem, jak dlouho může trvat takové projednávání legislativní zprávy: od pár měsíců až po několik let. Záleží na typu a kontroverznosti legislativy i dalších faktorech," vysvětluje Tereza.

Samotný parlament i město si Tereza oblíbila. "Zaujala mě budova Evropského parlamentu. Je to prosklený členěný celek, takže se v něm za pěkného počasí zrcadlí přilehlý park. Po celém evropském parlamentu jsem také nacházela obrazy a sochy – vytváří to příjemnou atmosféru, kterou jsem zatím jinde nezažila," vysvětluje.

Kromě práce v parlamentu mladá studentka navštívila i mnoho muzeí a památek. Brusel hodnotí jako krásné a čisté město. "Přesto mě ale překvapilo, že místní lidé často upozorňovali na nebezpečné čtvrti. Očekávala bych, že v okolí Evropského parlamentu bude bezpečněji, přesto se mi osobně nic nepříjemného nepřihodilo," shrnuje.

Schengen, studium v zahraničí i péče o památky

Celkově stáž studentka hodnotí kladně, rozhodně ovlivnila její postoj k EU. "Takovéto stáže pomáhají mladým lidem identifikovat se s myšlenkou jednotné Evropy a uvědomit si její účel. Mně pomohla poprvé pochopit, co pro nás vlastně Evropská unie dělá," tvrdí stážistka. "Ovlivňuje život lidí v mnoha směrech. Já osobně velmi pozitivně vnímám tzv. Schengenský prostor. Možnost pohybovat se volně po EU s minimálním omezením je pro mladého člověka velkou výhodou," vypočítává Tereza a pokračuje: "Také úzká spolupráce států v EU například ve vzdělání a tím možnost studia v zahraničí. Tuto šanci využívá velké množství studentů. Díky této spolupráci jsem také já mohla v roce 2012 studovat v Anglii na střední škole The Blackpool Sixth Form College," doplňuje konkrétní příklad Philippová. "Byla to pro mě tehdy neocenitelná zkušenost a zážitek, který mě nasměroval třeba i k mému pobytu v Europarlamentu," hodnotí.

"Oceňuji také, že se EU stará o společné kulturní dědictví – třeba o památky a významná místa. Za pomoci mnoha fondů a dotací se rekonstruují a restaurují mnohé památky, které by jinak třeba i zanikly," uzavírá Tereza Philippová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign