Prosincové plenární jednání ze Štrasburku

Pondělí 22. 12. 2014,

Na plenárním zasedání v Evropském parlamentu ve Štrasburku jsme se intenzivně zabývali mezinárodními vztahy a zahraniční politikou. Proběhlo také slavnostní vyhlášení filmové ceny LUX. Pročtěte si konkrétněji:

S bývalým prezidentem Gruzie M. Saakashvilim

S bývalým prezidentem Gruzie M. Saakashvilim

  1. Rezoluce o uznání Státu Palestina

Ve středu jsme hlasovali o přijetí rezoluce o uznání Státu Palestina. Svým hlasováním jsem ji ale nepodpořila. Trvám na tom, že uznání palestinského státu musí být výsledkem mírového procesu a vzájemné dohody Izraele a Palestiny. Chápu, že schválením této rezoluce Evropský parlament zabránil snahám o daleko radikálnější návrh, přesto jsem nezvedla ruku pro. Vím ale, že vyjednavači Evropské lidové strany jednali o kompromisu s velikým nasazením. Proto jsem se po dlouhém váhání hlasování zdržela a svůj postoj na plénu i veřejně vysvětlila. Mé vyjádření a další kontext si můžete přečíst například v článcích na Lidovkách nebo na iDnes.cz.

      2. Gruzie - asociační dohoda

Parlament podpořil asociační dohodu s Gruzií. Dohoda mezi EU a Gruzií obsahuje rozsáhlou ekonomickou část, která by měla umožnit zrušení významného množství dovozních cel nebo zakázání vývozního cla na všechno zboží z EU. Velice ráda jsem svým hlasováním asociační dohodu podpořila. Štrasburk v den hlasování navštívil jak současný, tak i bývalý gruzínský prezident. Měla jsem tu možnost s exprezidentem Saakashvilim před hlasováním krátce promluvit

      3. Turecko – debata o úrovni svobody projevu

Poslanci také debatovali o otázce porušování svobody projevu v Turecku. Tlak na média zesiluje a situace je stále znepokojivější. Není dne, kdy by mi z Turecka nepřicházely poštou žádosti o podporu ze strany EU. O příslušném usnesení budeme hlasovat na lednovém zasedání.

      4. Vyhlášení filmové ceny LUX

Filmovou cenu LUX, kterou letos již po sedmé udělil Evropský parlament, získal na slavnostním vyhlášení snímek režiséra Pawlikovského Ida. Film byl natočený v dánsko-polské koprodukci. O vítězství letos kromě Idy usiloval i francouzský snímek Holčičí parta a slovinský film Třídní nepřítel. Cenu LUX Evropský parlament uděluje významným kinematografickým dílům evropské produkce, která se zabývají aktuálními politickými či sociálními tématy.

     5. Diskuze europoslanců o české kinematografii

Na mé pozvání se ve Štrasburku uskutečnila pracovní snídaně českých europoslanců. Hostem byla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Chtěla jsem tuto příležitost využít k diskusi o aktuální situaci českého filmu v kontextu evropské kinematografie. Oprávněně si totiž spolu s kolegy kladu otázku, proč například v ostré evropské konkurenci soutěže LUX uspělo dílo polské či slovinské, ale žádný český snímek není zastoupen.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign