Propojme více praxi žáků a podnikatele, vyzvala europoslankyně Šojdrová

Pátek 17. 10. 2014,

Brusel/ „Vím, že potřebujeme zlepšit spolupráci mezi vzdělávacím a podnikatelským sektorem. Budu se snažit tomu napomoci,” uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová na diskusním setkání věnovaném energetice, vzdělávání a přístupu k financím, které pořádala Česká podnikatelská reprezentace při EU, Hospodářská komora ČR a Stálé zastoupení ČR při EU. Účastnili se jí čeští podnikatelé, kteří pak vyrazili na Evropský parlament podniků.

„Zejména chci podporovat a sledovat vývoj programu ERASMUS+, na který půjde v následujících letech téměř patnáct miliard eur. Z toho osmdesát procent směřuje do vzdělávání a odborné profesní přípravy. Jde mi o to, aby prostředky byly čerpány efektivně,” informovala místopředsedkyně evropského Výboru pro vzdělávání a kulturu.

Do konce roku se spustí také nová vlna programu pro zaměstnávání absolventů škol, který nabídne finanční zdroje k propojení byznysu a nezaměstnaných mladých lidí. „K lepšímu uplatnění je třeba, aby studenti získali dovednosti využitelné v praxi. Získat je mohou jak na škole, tak i spoluprací s firmami. Ráda proto projekty tímto směrem podpořím,” ujistila Michaela Šojdrová všechny přítomné.

Zlepšeme osobnostní výchovu i sdílení dobré praxe

Podle europoslankyně z KDU-ČSL je důležité, aby se více kladl důraz na osobnostní a prosociální výchovu. „Je třeba vést mladé k odpovědnosti, k úctě sama k sobě i druhým,” vyjmenovala v souvislosti se záměrem EU podporovat výchovu k občanství.

S tím souvisí i rozvoj jazykových kompetencí tak, aby se lidé mezi sebou v rámci Evropy dokázali nejen dorozumět, ale i lépe chápat či spolu obchodovat. „Neznamená to vychovat studenty k tomu, aby ze své vlasti odešli trvale jinam za lepší prací, ale třeba i k tomu, aby byli zaměstnatelní ve velkých českých nebo i zahraničních firmách, které se orientují na mezinárodní trh, ” vysvětlila europoslankyně.

Již dnes se sice orgány Evropské unie snaží o systematické předávání zkušeností, nicméně výsledky z tohoto projektu (EQAVET) se dostavují velmi pomalu. „Proto je třeba na zlepšení sdílení příkladů dobré praxe dále pracovat. Školství zůstává oblastí, ve které se nepřijímají žádné závazné směrnice. Přesto pro lepší život občanů Evropské unie, tedy i Česka, včetně zlepšování zaměstnatelnosti, bude výhodné se vzájemně od sebe učit a vytvářet prostupný evropský vzdělávací prostor. V tom je velký potenciál, který bychom měli lépe využívat, ” doplnila Šojdrová.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign