Promarněná šance prezidenta republiky

Úterý 28. 10. 2014,

Oslava státního svátku na Pražském hradě je dobrou tradicí, která nezaměnitelně patří ke koloritu státního svátku 28. října a dodává mu patřičnou důstojnost. Je důležité, aby prezident připomínal význam tohoto dne pro Českou republiku a její občany, aby při této příležitosti vyznamenal osobnosti, které si budeme pamatovat, protože pro naši vlast něco vykonaly.

zdroj fotky: ČTK, Doležal Michal

zdroj fotky: ČTK, Doležal Michal

Každý prezident má právo pojmout oslavu svátku po svém, ale jako prezident, ne jako soukromá osoba. Proto jsem se z letošní ceremonie udílení vyznamenání a následné recepce omluvila. Myslím si, že není mojí povinností účastnit se setkání, ze kterého je vyloučen mimo jiné představitel naší druhé nejvýznamnější univerzity.

Je mi líto, že pan prezident nedokáže krotit své osobní pocity a marní kvůli nim šance, které jako národ máme. Zdaleka nejde jen o toto podivné pojetí státního svátku. Prezident prezentací svých osobních názorů deformuje i vnímání naší zahraniční politiky směrem k Rusku, Ukrajině nebo aktuálně k Číně.

Rozhodně nechci odpírat současné hlavě státu právo na její vlastní, byť často kontroverzní názory. Současného prezidenta lze směle označit v tomto ohledu za mistra, který skvěle dokáže využít skutečnost, že mu údajně nenáviděná a hloupá média doslova visí na ústech a čekají na novou možnou provokaci. Jistě, dobře cílené kontroverze a provokace mohou mít svůj velký význam pro vyvolání celospolečenských diskusí, ale neměly by být samoúčelné. Hlava státu navíc nikdy nebude zcela soukromou osobou. Proto ať jako prezident České republiky hájí dodržování mezinárodních smluv a lidských práv doma i ve světě, ať se chová důstojně jako prezident nás všech, ne jen těch, kteří mu neodporují a kteří se s ním přátelí a protežují ho.

Prezident republiky, ať je jím kdokoliv, by se měl zejména snažit společnost spojovat. Moc bych si přála, aby tu příští šanci nepromarnil. Přeji nám všem krásný sváteční den!

 

 

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign