Přísnější pravidla pro vývoz vakcín a zelený certifikát

Středa 24. 3. 2021, Michaela Šojdrová

Evropská komise předložila návrh na zpřísnění pravidel pro vývoz vakcín mimo EU do dalších zemí vyrábějících vakcíny. EU musí trvat na přístupu založeném na zásadách proporcionality a reciprocity - EU nebude vyvážet vakcíny do zemí, které vakcíny vyrábí a nevyváží.

Evropa dodržovala nastavená pravidla a očekávala stejný přístup od ostatních zemí i výrobců vakcín. Naši partneři po celém světě pochopitelně  staví své své občany na první místo, musí však  zároveň dodržovat smlouvy. Vakcíny proti COVID-19 nemůžou proudit jen směrem ven z EU, ale musí se také dovážet do EU. V posledních měsících jsme například do Velké Británie zaslali 9 milionů vakcín, ale na oplátku jsme žádné nedostali.

EU proto přijala opatření na přísnější kontrolu vývozu vakcín a bude moci omezit vývoz vakcín do států, které samy očkovací látky nevyvážejí nebo jsou v očkování proti covidu-19 dále než unijní země.

Naší prioritou je naočkování 70 % evropské dospělé populace, to je 255 miliónů lidí. Komise očekává, že během prvního čtvrtletí obdrží členské státy kolem 100 miliónů vakcín, v druhého čtvrtletí pak 300 miliónů. Česká republika patří k nevíce postiženým zemím, ale počet nakažených nemocí COVID-19 roste i mnoha dalších zemích EU. Musíme udělat vše pro to, abychom dodrželi slib, že do konce léta bude mít každý Evropan možnost získat vakcínu.

Tento týden nás také překvapila šokující zpráva z médií o tom, že společnost AstraZeneca hromadí v Itálii desítky milionů vakcín. To je naprosto nepřijatelné, zvlášť  proto, že společnost nedodržuje dodávky, ke kterým se Evropanům smluvně zavázala. S ohledem na tyto okolnosti  jsme jménem frakce EPP požádali Komisi o informace o opatřeních, která přijímá v boji proti černému trhu a k zajištění toho, aby všechny továrny na výrobu vakcín v současné době fungovaly.

Zelený certifikát

Evropský parlament také diskutoval o navrhovaném digitálním zeleném certifikátu. Společně s většinou poslanců (468 (pro): 203 (proti): 16 (zdrželo se hlasování)) jsem podpořila plán na urychlené vytvoření digitálního zeleného certifikátu s cílem usnadnit bezpečný volný pohyb občanů v rámci EU během pandemie covid-19. Tento certifikát by podle návrhu Komise měl obsahovat informace o očkování cestujícího proti covid-19, o negativním výsledku testu, nebo o překonání infekce covid-19.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign