Příprava nového programovacího období EU 2014–2020 je v rozhodující fázi.

Čtvrtek 4. 4. 2013,

V roce 2013 končí šestileté programovací období, ve kterém ČR měla k dispozici 26, 7 miliard eur na investice od dopravy až po výzkumné infrastruktury a kulturní památky. Co bude dál?

V roce 2013 končí šestileté programovací období, ve kterém ČR měla k dispozici 26, 7 miliard eur na investice od dopravy až po výzkumné infrastruktury a kulturní památky. Co bude dál?

Konec jednoho období znamená začátek období nového. Proto v říjnu 2012 přijala Evropská komise (EK) tzv. poziční dokument pro ČR na období 2014 – 2020  ve kterém vymezila rámec finančních priorit.

Tento poziční dokument vychází ze Společného strategického rámec EU (CSF), který pomáhá financovat programové aktivity členských zemí z fondů, které již dobře známe, jako je Evropský fond regionálního rozvoje, Evropský sociální fond, Kohezní fond nebo Evropský fond pro rozvoj venkova.

Společný strategický rámec chce přispět k udržitelnému růstu, zaměstnanosti, konkurenceschopnosti a ke zvýšení konvergence (přibližování) méně rozvinutých členských zemí a regionů v rámci Unie.

Na pozadí této strategie a také s ohledem na naše národní cíle (Národní program reforem, Konvergenční program) a zkušenosti z programového období 2007 – 13, stanovila EK pro ČR tyto priority:

  1. Inovace podporující podnikatelské prostředí
  2.  Rozvoj infrastruktury pro růst a konkurenceschopnost
  3. Lidský kapitál zaměřený na růst a zlepšení účasti na trhu práce
  4. Ochrana životního prostření, účinnost a úspory zdrojů
  5. Moderní a profesionální správa

O měsíc později, v listopadu 2012, vláda ČR schválila „přípravu programů spolufinancovaných z fondů Společného strategického rámce pro programové období let 2014 až 2020“, která obsahuje programy a jejich gestory:

  1. Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, řízený Ministerstvem průmyslu a obchodu,
  2. Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání, řízený Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy,
  3. Operační program Zaměstnanost, řízený Ministerstvem práce a sociálních věcí,
  4. Operační program Doprava, řízený Ministerstvem dopravy,
  5. Operační program Životní prostředí, řízený Ministerstvem životního prostředí,
  6. Integrovaný regionální operační program, řízený Ministerstvem pro místní rozvoj,
  7. Operační program Praha – pól růstu ČR, řízený Magistrátem hlavního města Prahy,
  8. Operační program Technická pomoc, řízený Ministerstvem pro místní rozvoj,

Vláda rovněž schválila pět operačních programů přeshraniční spolupráce financovaných z Evropského fondu regionálního rozvoje a podporu zemědělství v Programu rozvoje venkova, financovaného z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.

Na všechny tyto programy je určeno 20,5 miliardy eur (cca 517 miliard korun).

Snížení oproti předchozímu období, není pro ČR tak velké, vzhledem k celkovým úsporám EU.

Tato výše odpovídá dohodě v Evropské radě, ke které země EU dospěly začátkem února 2013. Definitivní slovo však ještě řekne Evropský parlament, který dlouhodobý rozpočet schvaluje.

O efektivitě a účelnosti využití evropských zdrojů se rozhoduje na jednotlivých ministerstvech právě v těchto měsících, kdy se rozpracovávají prioritní osy a jejich specifické cíle. 

Problémy s čerpáním, které jsme v uplynulých letech sledovali, by se neměly opakovat.

K tomu je nezbytné podmínky pro fungování programů maximálně zprůhlednit a zjednodušit rozhodovací, finanční a kontrolní mechanismy.

Jak se s tímto úkolem vyrovná vláda ČR, můžeme zatím jen sledovat. Věřím, že po volbách v květnu 2014 se již na realizaci programů, případně na jejich důsledné kontrole, budeme také jako strana zastoupená v Poslanecké sněmovně podílet.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign