Podpořila jsem "Junckerův investiční plán"

Čtvrtek 25. 6. 2015,

Evropský parlament schválil i díky hlasům poslanců z Evropské lidové strany vznik Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), který je veřejnosti spíše znám jako Junckerův investiční plán. Nově vznikající fond slibuje povzbuzení dlouhodobého hospodářského růstu v celé Evropě.

Zdroj: Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz

EU bude veřejnými prostředky ručit, čímž umožní půjčky na vybrané projekty. Do 3 let by tak měl tento plán zmobilizovat nové investice až do předpokládané výše 315 miliard EUR. Fond představuje možnost zrealizovat i takové projekty, které by (díky své vyšší rizikovosti) na investice poskytované klasickou cestou nedosáhly.

Přibližně ¼ prostředků fondu bude poskytnuta na projekty pro malé a střední podniky a pro společnosti se střední tržní kapitalizací. Nicméně považuji za správné, že tyto projekty budou vybírány dle přesně daných kritérií. Zejména se bude jednat o projekty ekonomicky a technicky realizovatelné, se zaměřením na rozvoj infrastruktury, výzkumu, inovací, vzdělávání nebo energetiky. Právě u posledního zmíněného spatřuji důležitý prvek pro Českou republiku, a to v možnosti snížení závislosti na dovozu ruského plynu v souvislosti s projekty zaměřující se na propojování energetických soustav.

V neposlední řadě bych chtěla zdůraznit i fakt, že EFSI by měl v následujících 5 letech (tj. do 2020) vytvořit až 2 miliony nových pracovních míst (a do roku 2030 pravděpodobně 1-2 miliony dalších), což představuje významný příspěvek v boji proti nezaměstnanosti v Unii.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign