Palach byl novodobým mučedníkem

Pátek 16. 1. 2015,

Michaela Šojdrová si dnes spolu s mnoha dalšími v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze připomněla oběť Jana Palacha.

Ve svém vystoupení uvedla:

„Nemohu v této chvíli zastírat pohnutí, se kterým před vás předstupuji. Uvědomila jsem si,  že jsem ve věku, ve kterém byla asi matka Jana Palacha, a mám syny, kteří jsou jen o několik  let starší, než byl Jan. Jeho smrt nebyla jen jeho obětí, ale byla obětí celé jeho rodiny. Jeho smrt a oběť nebyla zbytečná. Jako poslankyně Evropského parlamentu za Českou republiku jsem hrdá na to, že český národ má i ve své novodobé historii mučedníky, kteří přispěli ke znovunabytí svobody v naší zemi.

Slova, jako je obětavost a oběť se ve slovníku veřejných nebo politických projevů neobjevují často.

Naposledy jsme je zaznamenala v projevu papeže Františka, který 25. 11. 2014 vystoupil v Evropském parlamentu a mimo jiné se na nás obrátil s těmito slovy: Naše nedávné dějiny se vyznačují nepochybně ústřední snahou prosadit lidskou důstojnost proti všemu rozmanitému násilí a diskriminacím, které během staletí nechyběly ani v Evropě. Vnímavost k důležitosti lidských práv se rodí jako výsledek dlouhé cesty vykonané za mnohých utrpení a obětí, které přispěly k vytvoření vědomí drahocennosti, jedinečnosti a neopakovatelnosti každého jednotlivého člověka.

Po těchto slovech nikdo neodcházel, ani neprotestoval, naopak všichni v úctě povstali a odměnili ho potleskem.  Jeho slova politiky různých stran a vyznání spojila. Oběť Jana Palacha nás zde také spojuje.  Budu usilovat o to, aby na něj budoucí generace nezapomínaly a abychom dokázali v zásadních okamžicích našeho národa být jednotní. V tom je jeho odkaz.“


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign